Populära

Vad ar biologisk perspektiv?

Vad är biologisk perspektiv?

Med fokus på människan som en biologisk varelse. Inom den biologiska psykologin tittar man framför allt vad som händer i hjärnan, de kemiska processerna, hormoner och nervsystemet, hur det påverkar oss.

Varför biologisk psykologi?

En bättre förståelse av det biologiska ger en bättre förståelse för hur människan och de andra psykologiska perspektiven fungerar, och det ger de psykologiska förklaringarna en mer vetenskaplig grund. Den biologiska psykologin har lett till en utveckling av mediciner som minskar mänskligt lidande.

Vad är ett kognitivt perspektiv?

Det kognitiva perspektivet intresserar sig för hur vi tar emot och bearbetar information samt hur vi reagerar på och använder denna information. Utifrån kognitiv psykologi har varje enskild individ en aktiv roll i formandet av sitt beteende.

Vad kan en depression bero på enligt det biologiska perspektivet?

Ur det biologiska perspektivet så yttrar sig depression genom att det blir en obalans mellan hjärnans signalsubstanser i det centrala nervsystemet (Andersson et al. 2007). Serotonin, Page 6 2 noradrenalin och dopamin är tre viktiga signalsubstanser som har en betydande effekt kring uppkomsten av depression.

https://www.youtube.com/watch?v=lMjJDQrYazw

Hur förklarar det biologiska perspektivet beroende?

Enligt Ageberg (2004) menar det biologiska perspektivet att individer som brukar substanser eftersträvar en ruseffekt. Effekten är beroende av vilken substans samt vilken mängd som används. Oavsett vilken substans eller i vilken mängd substanser intas påverkas medvetandet och hjärnan.

Hur skiljer sig det kognitiva perspektivet från det biologiska perspektivet?

Det kognitiva perspektivet menar att det som skiljer människan ifrån övriga varelser/djur är att våran förmåga att lösa problem, tänka, samt reflektera över vårat egna tänkande/handlande. I det kognitivt perspektiv så fokuserar man i större almenhet på hur människan tänker och tolkar olika handlingar sinnesintryck.

Share this post