Populära

Vilken bensin till veteranbilar?

Vilken bensin till veteranbilar?

Veteranbilar fungerade bäst med den gamla blyade bensinen. Energiinnehållet i E10 är lägre vilket medför en ökad förbrukning på 2% ca (1,8% uppgivet). Etanol påverkar vissa gummisorter som kommer att torka, missformas eller gå sönder. Etanol löser upp blybeläggning i bensintankar.

Vilka bilar kan inte köra på E10 bensin?

E10 kan användas i alla Volvo-modeller, som kommit ut på marknaden från och med 1976. Det enda undantaget är S/V40-modellerna mellan 1998 och 2001 med motorn 1.8 GDI, i vilken E10 inte kan användas.

Vilka äldre bilar klarar E10?

Alla bensinbilar tillverkade 2011 och framåt kan köras på E10. Även de flesta äldre bilar kan tanka E10 och totalt räknar man med att cirka 94 procent av alla bensindrivna bilar i Sverige idag är godkända för drivmedlet. Är du osäker på om din bil kan köras på E10 kan du kontrollera detta på Bil Swedens lista.

Kan man köra veteranbilar på E10?

På äldre fordon blir bränsleblandningen magrare med det nya bränslet vilket kan leda till sämre kylning och höjd temperatur i motorn. Körbarheten kan påverkas i form av misständningar. Startförmågan kan också minska framförallt vid lägre temperaturer.

Vad händer med bilar som inte klarar E10?

Räkna också med att din bensinbil kommer att dra aningen mer bensin när inblandningen av etanol ökar. Etanol har lägre energiinnehåll än bensinen vilket gör att bränsleförbrukningen ökar. Inblandningen av etanol kommer att öka varje år fram till 2030, så räkna med uppemot fyra kronor dyrare bensin år 2030.

Var finns 98 oktan bensin?

Ett 60-tal av våra INGO-stationer i Sverige erbjuder Bensin 98. Produkten bensin 98 ger mer kraft i motorer som i är anpassade för 98. Motorn känner oktantalet och anpassar styrsystem så att den energi som bensinen innehåller utnyttjas på ett mer optimalt sätt.

Vilka mackar har 98?

Share this post