Rekommendationer

Vad gor en domare i en rattegang?

Vad gör en domare i en rättegång?

Domarens roll i rättsprocessen är att med hjälp av frågor och påpekanden hjälpa parterna att formulera sig på ett klart och tydligt sätt så att alla som är involverade i målet förstår vad som påstås och vad som ska prövas.

Vad innebär domsrätt?

Vilket lands domstolar ska lösa tvisten? Detta brukar benämnas domsrätt (jurisdiktion). ”Rätt forum” betyder den domstol där talan ska eller kan väckas. Den domstolen betecknas ofta som behörig domstol.

Vad krävs för att få resning?

För att kunna bevilja resning krävs att nya omständigheter eller bevis har tillkommit efter dom. När åklagaren eller den som har dömts i ett brottmål inte längre får överklaga domen till en högre domstolsinstans kallas det att domen har vunnit laga kraft. En lagakraftvunnen dom kan normalt inte ändras.

Varför måste man avlägga vittnesed?

Måste man avlägga vittnesed? Innan vittnet kan höras och avge sin berättelse ska detta avlägga en vittnesed (36 kap. 11 § rättegångsbalken). Vittnet ska dessutom upplysas om betydelsen av eden och, i det fall det är lämpligt, vilka konsekvenser ett falskt vittnesmål kan medföra (36 kap.

När tillämpas luganokonventionen?

Luganokonventionen är ett internationellt fördrag som EU, Island, Norge och Schweiz är anslutna till och som är tillämplig på privaträttens område. Rent materiellt är Luganokonventionen närmast identisk med Bryssel I-förordningen.

När tillämpas Bryssel 1?

1. Bryssel I-förordningen reglerar domstols behörighet vid tvister på privaträttens område när svaranden, såsom i detta fall, har hemvist i en medlemsstat inom EU.

Vem kan ansöka om resning?

Vem kan begära resning? Den som haft rätt att överklaga domen har rätt att ansöka om resning. När det gäller fällande domar i brottmål är det därför i första hand en möjlighet för den som har dömts.

Share this post