Trendig

Kan man ringa polisen om storande grannar?

Kan man ringa polisen om störande grannar?

Stör grannen vid upprepande tillfällen och du känner oro, ring Polisen 11414. Kontakta även Socialkontoret. Mellan kl. 22-07 ska det vara tyst i fastigheten så att man inte stör sina grannar.

Vad säger lagen om störande grannar?

När grannarna stör – vad säger lagen och vad kan medlemmen respektive styrelsen göra? Enligt bostadsrättslagen får en boende ”inte utsätta sina grannar för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra bostadsmiljön på ett sätt som inte skäligen bör tålas”.

Hur mycket får man störa sina grannar?

– Det är klart att man inte får störa sina grannar hur mycket som helst. Men reglerna är inte så tydliga. Det finns exempelvis ingen lagstiftning som anger när du får klippa gräsmattan, spela hög musik eller renovera ditt hus, säger Karin Hägglöf, förbundsjurist på Villaägarna.

När ska det vara tyst på kvällen?

Man brukar säga att det finns en oskriven lag som säger att det ska vara tyst mellan klockan 22.00 och 07.00. Det är viktigt att komma ihåg att man för den skull inte ska behöva smyga på tå för att man bor i ett flerfamiljshus eller för att grannen arbetar nattskift. Använd sunt förnuft.

Hur sent får man göra ljud?

Nej, det finns inga tydliga regler om hur ofta man får ha fest eller hur sent man får spela musik. Huvudregeln är att du inte får störa andra hyresgäster, varken på dagen eller natten.

När är det okej att ringa störningsjouren?

Ring när du blir störd! Det finns inga tidsgränser som säger att man får stå ut med störningar efter en viss tid. Störd kan man bli när som helst på dygnet. Sedan är det lättare att bli störd på natten, när de flesta förväntas sova och man får också stå ut med att höra en del ljud när man bor nära varandra.

När kan man ringa 114 14?

114 14 – polisens telefonnummer Ring 114 14 för alla ärenden som inte handlar om pågående eller nyligen inträffade brott och händelser. Det är öppet dygnet runt, alla dagar under året. De som svarar pratar svenska och engelska. Slå endast 114 14, utan riktnummer.

Hur sent får man väsnas i villaområde?

Det finns inga lagstadgade klockslag eller generella tider för när du får föra oväsen i ditt hem eller i din trädgård. Enkelt uttryckt så säger de regler som finns att den boende ska ta hänsyn till sin omgivning och sina grannar, och inte vara störande.

Vad gör man om grannen spelar hög musik?

Medvetet oljud från grannen kan vara brottsligt Om grannen – oavsett bostadsform – spelar hög musik på natten för att medvetet störa dig, kan grannen i mycket ovanliga fall dömas till böter för ofredande (4 kap. 7 § brottsbalken). – Du bör dock prata med grannen först så att hen har fått en tillsägning.

När får man väsnas utomhus?

Det skall vara helt tyst efter kl. 22 och denna tid bör gälla både inom och utomhus. Det är inte okej att väsnas och skrika på gården så alla grannar väcks tidig på morgonen eller på natten. Oavsett om det är vuxna som har fest eller om det är barn som leker.

Share this post