Blogga

Hur atervinns farg?

Hur återvinns färg?

Rester av målarfärg, impregneringsmedel, lim, fernissa, spackel och liknande, men även sprayflaskor och nagellack, ska lämnas in på miljöstation eller återvinningscentral. Förpackningar med färgrester, även intorkade, lämnas också där. Det gäller även om färgen är vattenlöslig.

Hur sorterar man färgburkar efter användningen?

Tomma färgburkar/hinkar av metall (sorteras som metallförpackning på en återvinningsstation eller som metall på en återvinningscentral), tomma färgburkar/hinkar av plast (sorteras som plastförpackning på en återvinningsstation eller som brännbart på en återvinningscentral), gamla penslar och trasor (sorteras som …

Vad är ett lösningsmedel?

Ett lösningsmedel är ofta en vätska som kan lösa upp ett fast ämne, blanda sig med en vätska eller binda en gas och därigenom bilda en homogen lösning. Även fasta ämnen kan vara ett lösningsmedel, till exempel metaller som bildar en legering.

Hur används organiska lösningsmedel?

Organiska lösningsmedel används inom bland annat kemisk industri, läkemedelsindustri, byggindustri, bilindustri och träindustri. De används för avfettning, i färg, lim, gummi och färgborttagning. Exponeringen för lösningsmedel kan ske via luftvägarna, via huden eller mag-tarmkanalen.

Vad är exponering av organiska lösningsmedel?

Organiska lösningsmedel är oftast fettlösande och tas upp i fettrik vävnad som till exempel nerv-vävnad. Effekter av exponeringen kan vara skador på perifera nervsystemet och centrala nervsystemet som trötthet, yrsel, illamående, irritation av ögon, hud och lungor. Höga koncentrationer kan leda till medvetslöshet och död.

Vad är viktiga protiska lösningsmedel?

Exempel på viktiga protiska lösningsmedel är: vatten, metanol, ättiksyra, svavelsyra och flytande ammoniak. Aprotiska lösningsmedel saknar vätebindningsdonatorer; de kan dock innehålla vätebindningsacceptorer. Polära aprotiska lösningsmedel gynnar S N 2 -reaktioner.

Share this post