Populära

Hur kanns det om man har problem med bukspottkorteln?

Hur känns det om man har problem med bukspottkörteln?

Vid akut inflammation i bukspottkörteln får du ett eller flera av följande symtom: Du får ont högt upp i mitten av magen, eller i ryggen mellan skulderbladen. Du kan också ha ont på båda ställena samtidigt. Det kan göra mycket ont, men du kan också ha mindre ont.

Vad är bukspottkörteln?

Bukspottkörteln är ett organ i bukhålan som producerar insulin och hjälper till med att smälta maten. En inflammation av bukspottkörteln är oftast ofarlig, men kan i vissa fall vara livshotande. Uppdaterad den: 2019-06-05 Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Vad talar för inflammation i bukspottkörteln?

Smärtor i magen som talar för en inflammation i bukspottkörteln. Ett kraftig förhöjt värde av blodprovet lipas eller amylas. Fynd på skiktröntgen, magnetkameraundersökning eller ultraljud som talar för tillståndet. Vid misstanke om inflammation i bukspottkörteln blir man remitterad till ett akutsjukhus och i regel blir man inlagd.

Vad är En spottkörtel?

En spottkörtel kan bilda en liten sten som hindrar saliven från att komma ut i munnen. Ofta lossnar den av sig själv, men ibland behöver den opereras bort. Det finns tre par större spottkörtlar: en framför öronen, en vid underkäken och en under tungan.

Hur tar man bort spottkörtelsten?

En spottkörtelsten som inte lossnar av sig själv och som gör ont kan behöva tas bort. Det är oftast en liten operation och du får lokalbedövning. Läkaren tar bort stenen genom att göra salivkanalen som leder ut i munnen större eller öppna den helt. Med ett instrument tar läkaren tag i stenen och drar ut den.

Vad händer med mat i bukspottkörteln?

Enzymer och bikarbonat finns i den vätska, bukspotten, som via en gång i bukspottkörteln rinner ut i tolvfingertarmen. Varje dygn tillverkar körteln 1,5–2 l bukspott med enzymer. Enzymerna hjälper till att bryta ner maten i tarmen så att de olika näringsämnena kan tas upp i blodet.

Hur länge lever man med bukspottkörtelinflammation?

Behandling vid bukspottkörtelinflammation. Vid akut inflammation i bukspottkörteln behöver du vård på sjukhus. I de flesta fall läker inflammationen ut av sig själv inom några dagar. För att underlätta läkningen ges behandling som syftar till att lindra symtomen.

Share this post