Rekommendationer

Ar losartan skadligt for njurarna?

Är losartan skadligt för njurarna?

De patienter som utöver behandling med angiotensinreceptorblockeraren losartan också lottades till ACE-blockeraren lisinopril fick visserligen en minskning av äggvita i urinen, jämfört med dem som lottats till placebo. Men de fick också en ökad risk för både akut njurskada och för höga kaliumnivåer.

Vad innebär höga njurvärden?

När kaliumvärdet är för högt är det sannolikt att det beror på problem med njurarna. Albumin hjälper bland annat till att förflytta hormoner i kroppen. Om det finns spår av albumin i urinen så är det ett tecken på att något är fel med njurarna.

Vad är ett normalt blodprov för njurfunktionen?

Provet, som är ett vanligt blodprov, ger ett mer exakt svar på njurfunktionen än serum kreatinin. Ett normalt eGFR är 90 ml/ min eller mer. Om njurfunktionen är försämrad med exempelvis hälften blir också eGFR hälften av det förväntade värdet. Det kan jämföras med kreatinin som inte stiger dramatiskt förrän sent i sjukdomsutvecklingen.

Hur skattas njurfunktionen?

Njurfunktionen (GFR) kan i allmänhet skattas med tillräcklig och likvärdig noggrannhet med formler baserade på plasmakoncentrationen av kreatinin eller cystatin C. Detta under förutsättning att validerade och kvalitetssäkrade analysmetoder och formler för beräkning används.

Hur kan du kontrollera ditt blodtryck?

Kontrollera ditt blodtryck om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck. Det kan du göra på en vårdcentraleller på vissa apotek. Många vårdcentraler kan du kontakta genom att logga in. Kontakta en vårdcentral om du har uppmätt ett blodtryck som är 140/90 eller högre utan andra symtom.

Vad är blodtrycket i hjärtat?

Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och senare tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om du inte får det behandlat.

Share this post