Blogga

Hur mycket ar Inteckningskostnader?

Hur mycket är Inteckningskostnader?

Utgift för inteckning av fastighet (stämpelskatt) är en avdragsgill kostnad vid kapitalvinstberäkningen när fastigheten avyttras. En förutsättning är att avdrag inte erhållits tidigare under innehavstiden.

Vad innebär det att man intecknar sin fastighet?

Det är bara fastigheter och tomträtter som kan intecknas. Det är alltid hela fastigheten som intecknas – det går alltså inte att inteckna endast en del av en fastighet. Byggnader kan inte intecknas separat. Det innebär att en byggnad på ofri grund inte kan intecknas.

Kan man se hur mycket ett hus är belånat?

I Sverige är det Lantmäteriet som ansvarar för pantbrev och inteckningar. Lantmäteriet har information om vilka pantbrev som finns i din fastighet, och via ägararkivet (som är sammanhängande med Lantmäteriet) kan du också få uppgifter om vilka av pantbreven som är obelånade.

Vad händer med inteckningar vid försäljning?

När en fastighet säljs medföljer nämligen de inteckningar som gjorts vilket innebär att alla pantbrev behåller sin giltighet. För det fall att ett pantbrev, som i ditt fall, är pantsatt kvarstår alltså panträttshavarens (din) panträtt i fastigheten.

Vad innebär gemensam inteckning?

Med gemensam inteckning avses att samma inteckning samtidigt fastställs i två eller flera fastigheter. Objektet för gemensam inteckning kan endast vara fastigheter, dvs. den kan inte fastställas i två eller flera arrenderätter eller i en arrenderätt och en fastighet.

Vad är inteckning Lantmäteriet?

För att använda fastigheten som säkerhet för exempelvis ett lån vid fastighetsköp behöver en ansökan om inteckning skickas in till oss, förutsatt att det inte redan finns tillräckligt med pantbrev uttagna i fastigheten. Genom att göra det blir ett visst belopp i fastigheten lämnad i pant till den du lånar av.

Är inteckningar och pantbrev samma sak?

Inteckningen registreras i fastighetsregistrets inskrivningsdel efter beslut av oss. Därefter utfärdas ett pantbrev som förs över till banken. Pantbrevet är en värdehandling och fungerar som ett bevis på att inteckningen har gjorts.

Hur mycket är en tomt värd?

Du tar 150 procent av taxeringsvärdet för fastigheten fastställt 1952 och det blir dagens värde på fastigheten. Till exempel om fastigheten var värd 100 000 kr år 1952 är taxeringsvärdet idag 250 000 kr. Du kan ta hjälp av Riksarkivet för att få fram taxeringsvärdet för 1952.

Hur stor är fastigheten?

Det säkraste sättet att ta reda på information om sin egen fastighetsbeteckning är att kontakta Lantmäteriet, till exempel genom att logga in på Lantmäteriets gratistjänst “Min fastighet”, där du kan få se en tomtkarta över just din tomt, förutsatt att sådan finns tillgänglig, hur stor din tomt är, var dina tomtgränser …

Vad är skillnaden mellan pantbrev och inteckning?

Vad händer med pantbrev vid avstyckning?

I samband med att vi genomför en avstyckning kan du ansöka om att inteckningarna från den ursprungliga fastigheten inte ska följa med den nya fastigheten. Det är speciellt fördelaktigt ifall fastigheterna inte ska ha samma ägare. Om du inte gör det, gäller eventuella inteckningar i båda fastigheterna.

Share this post