Frågor

Kan man kopa humlor?

Kan man köpa humlor?

Men humlor skickar man utan problem över hela världen, det tyckte jag var märkligt. Fram till nu har enbart importerade humlebon funnits att köpa i Sverige. Vem köper dem? − I kommersiella odlingar räcker ofta inte de vilda pollinerarna till för att få bra skördar av till exempel tomat, frukt och bär.

Kan man föda upp humlor?

Det har sedan länge varit känt att humlor (Bombus) är väldigt effektiva pollinerare – i många avseenden bättre än honungsbin (Apis mellifera) – men att föda upp humlor i stor skala är komplicerat.

Kan humlor attackera?

Humlor är vanligtvis inte aggressiva men har förmåga att försvara sig. Eftersom humlor egentligen är bin kan de stickas, de bränns inte som många tror. Oftast ger humlans stick inte andra symptom än rodnad och svullnad. En del människor kan dock vara överkänsliga och kan reagera mycket kraftigt.

Kan man odla humlor?

Att odlade humlor används vid pollinering beror på att humlor är bättre på att pollinera tomater än tama bin, och klarar regn och kyla bättre. I dag importeras humlor från Nederländerna och Belgien för att användas i svenska växthus och fruktodlingar.

Hur föder man upp humlor?

Det finns många exempel på andra insekter som också är fullt möjliga att föda upp. Liksom fjärilar och vissa skalbaggar kan födas upp på växter går det att på samma sätt föda upp växtsteklar och många skinnbaggar. Fruktflugor kan födas upp på ruttnade frukt. Det går att bygga bostäder för humlor.

Vart bygger humlor Bon?

Humlor anlägger sina bon på olika ställen, ovanpå markytan, i marken eller i murkna stubbar, ihåliga träd eller i isoleringen i husväggar. De flesta utnyttjar övergivna sork- eller musbon som ofta ligger placerade på ett torrt ställe i en grästuva, i en lövhög eller nere i marken.

När är humlor aktiva?

Årets första humla är alltid en drottning då det bara är drottningar som övervintrar. Den första vårvärmen väcker drottningen och hon börjar direkt leta efter ett lämpligt ställe för boet, som t ex övergivna sorkbon, grästuvor, luftig mossa, naturliga håligheter mellan stenar samt ihåliga träd.

Share this post