Blogga

Finns det regler for flaggning?

Finns det regler för flaggning?

Reklamflaggor och vimplar får dock lov att vara hissade dygnet runt. Även flaggor som på något sätt är belysta kan man låta vara uppe under natten. Detta är regler som rekommenderas att följa, men kom ihåg att det inte finns någon lag som förbjuder dig att ha flaggan hissad dygnet runt.

Vad betyder det gula korset i svenska flaggan?

Dock finns en gammal sägen att den Svenska flaggan tillkom när Erik den helige såg det gula korset på den blå himlen när han landsteg i Finland under det första svenska korståget år 1157. Han såg detta som ett tecken från Gud och gjorde det till sin fana.

Vad är Sveriges flagga?

Sveriges flagga är en korsflagga med ett gult kors på blå botten. Till formen liknar den de övriga nordiska ländernas flaggor och modellen tros vara inspirerad av Dannebrogen (den danska flaggan), som är den tidigast belagda av flaggorna i norden (och den äldsta nu använda nationalflaggan i världen).

Hur ska flaggan användas i Sverige?

Sveriges flagga tillhör alla oss som bor i Sverige och som nationalsymbol ska flaggan förstås behandlas med respekt. Här hittar du grundläggande regler för hur du använder flaggan. När flaggan är hissad ska det normalt vara ljust ute. Vimpeln däremot, får vara hissad dygnet runt.

Vad är proportionerna för den svenska flaggan?

För den svenska flaggan anges proportionerna i lagen om Sveriges flagga, och ska vara tio i höjd till sexton i längd (10:16). De inre blå fälten närmast flaggstången ska vara i proportionerna fyra till fem och de yttre fälten fyra till nio (5:4 respektive 4:9).

Vad är Dannebrogens flagga?

Dannebrogen är Danmarks flagga, enligt legenden fallen från skyarna till Valdemar Sejrs trupper under slaget vid Lindanäs i Estland 15 juni 1219. Den är möjligen världens äldsta nu officiella flagga. Händelsen firas varje år på Valdemarsdagen den 15 juni.

Share this post