Ny

Var vaxer Aspen?

Var växer Aspen?

Ekologi. Aspen växer i låglandet och i bergstrakter upp till 2700 meter över havet. Arten behöver mycket ljus och den hittas därför ofta i öppna skogar. I Norge växer arten ofta i områden där även ekar, gran och bok finns.

Varför dör Aspen?

Gamla aspar är relativt ovanliga eftersom de dels lätt angrips av rötsvampar och dels inte tål skugga så när skogen runtomkring växer upp dör aspen. Aspens blad är runda och väldigt platta, vilket gör att de rör sig vid minsta vindpust. Den europeiska aspens latinska namn, Populus tremula, betyder just darrande.

Hur många heter Asp i Sverige?

Hur många heter Asp i Sverige? 3 män heter Asp i förnamn. Av dessa har 0 Asp som tilltalsnamn. Ingen eller högst en kvinna heter Asp i förnamn.

Hur ser Aspens stam ut?

Aspen har en stadig, rak, grå stam och en ofta bred men gles krona. Stammen spricker lätt upp ser därför, särskilt på äldre exemplar, ut att ha gråsvarta mönster. Aspen sprider sig lätt med rotskott och kan ibland se mer ut som en buske än ett träd. I trädgårdar kan man stöta på odlade varianter av asp t.

Vad heter aspens frukt?

Aspen är skildkönad och blomning sker på bar kvist i mars–april. De enkönade, små och hyllelösa (apetala), vindpollinerade blommorna är samlade i håriga hängen. Frukten är en kapsel med små, håriga frön som mognar i maj–juni och sprids med vinden. Asp har också en utpräglad förmåga att föryngra sig genom rotskott.

Var växer asp i Sverige?

Asp finns i hela landet, även norr om polcirkeln. De flesta aspar finns idag främst i ung skog, på hyggen eller i det igenväxande odlingslandskapet. Den trivs i ljusa miljöer på näringsrik mark. Om rötterna når rörligt vatten kan träden växa mycket snabbt.

Vilket är Sveriges vanligaste lövträd?

De vanligaste lövträden är björk och asp. Gran, tall, björk och asp och även andra träd som rönn, sälg och hägg växer i nästan hela landet. En del träd som ek, ask, bok, lönn, alm, lind, oxel och al växer inte i norra Sverige, de växer i södra Sverige.

Varför dör asparna?

Infektionen sker under skottskjutningen och i fuktig väderlek, då sporer sprids från aspens fjolårsblad. Endast årsskotten angrips, ofta toppskottet. Späda groddplantor dör lätt efter angrepp. Äldre tallplantor klarar sig, men upprepade skador ger busklika plantor.

Share this post