Rekommendationer

Vilken jord for att odla gronsaker?

Vilken jord för att odla grönsaker?

Att odla grönsaker i trädgårdsland Lättare jordar blandas med kompostjord, torvmull eller barkmull och kogödsel. Om du har tung lerjord är barkmull bättre än vanlig torvmull, eftersom den fint rivna barken som finns i barkmullen hjälper till att förbättra lerjordens struktur.

Vilken jord ska man odla i?

Planteringsjord är den bästa och vanligaste odlingsjorden för växter i kruka och rabatt. Plantjorden passar för både inom- och utomhusbruk. Jorden är luftig och näringsrik med bra vattenkapacitet. Den höjer näringsvärdet och tillför mull vid plantering.

Vad är värt att odla?

paprika, om du kan odla! Både dyrt och ofta kass för miljön när man köper i butik. Jag tror också att kryddor är väldigt lönsamma. Om man gillar rättika ,blir det också att man kan få dubbelskörd på samma yta under en sommar.

Kan man odla grönsaker i planteringsjord?

Det mesta som kan sås utomhus, rakt i min välgödslade jord kan sås i planteringsjord. Till exempel sår jag kål, lök, tomater, ärter, bönor och sallat i planteringsjord.

Vad är mest lönsamt att odla?

De mest populära grödorna att odla i växthus är gurka, tomater och paprika. Att odla egna grönsaker på detta sätt kan vara trevligt men det använder inte växthuset på ett optimalt sätt. Om du är villig att vara lite kreativ så är det möjligt att optimera växthuset mycket bättre och använda det för att tjäna pengar.

Vad är mest ekonomiskt att odla?

Gurka, potatis, tomater, chili, rödbetor, lök, bönor, ärtor går bra att odla själv. Färska vaxbönor, brytbönor, sockerärter och brytärter är dyra (och kommer ofta ända från Kenya dessutom). Väldigt lätta att odla, och håller fint i frysen efter lätt förvällning.

Vad är lättast att odla?

Lättodlade grönsaker

  • Plocksallad. Att odla plocksallad är det bekvämaste sättet att få egen sallad.
  • Mangold. Denna storvuxna bladgrönsak används på samma sätt som spenat men är mer lättodlad eftersom du kan skörda på samma plantor hela sommaren.
  • Kålrabbi (knutkål)
  • Grönkål.
  • Bönor.
  • Ärter.
  • Lättodlade rotfrukter.
  • Morot.

Hur många säckar jord i en pallkrage?

En pallkrage till vanlig helpall rymmer ca 200 liter jord, vilket räcker till växter med grunda rötter. Dubbla pallkragar rymmer 400 liter jord och räcker för de flesta plantor. Väljer du att köpa jord i påse går det åt ca tre påsar planteringsjord och en påse kogödsel.

Share this post