Ny

Vad ar skillnad mellan KBT och DBT?

Vad är skillnad mellan KBT och DBT?

DBT är en kombination av två terapeutiska inriktningar. Den första är KBT, kognitiv beteendeterapi. Den andra utgörs av mindfulness-baserade tekniker med ursprung i zen-buddhism och kristna kontemplativa traditioner. Grunden i DBT är spänningen mellan motsatser, framför allt mellan förändring och acceptans.

Hur vanligt är det med borderline?

Omkring 9% hade tagit sitt livet; bland män som också hade svår depression hade 18,5% tagit livet av sig och bland de som led av både svår depression och drogmissbruk, utöver borderline, hade 45% tagit livet av sig. I Göteborg åren 1984-1987 inom åldersgruppen 15-29 år hade 58 personer tagit sitt liv.

Vad innebär DBT Dialektisk beteendeterapi?

Inom DBT vill man lära patienten att lita på sina egna känslor. Man övar sig också på nya sätt att reglera dessa på. Ordet dialektik i dialektisk beteendeterapi betyder att man ställer patientens olika argument mot varandra, för att på så sätt nå nya insikter.

Vad är DBT boende?

Om våra DBT-hem Målet är att skapa hållbara förändringar till flickor i åldern 14-20 år med psykisk ohälsa samt självskadabeteende. Genom vår specialistkompetens kan vi omsorgsfullt stödja och behandla ungdomarna dygnet runt. Våra enheter inom DBT är Hulta gård, Villa Lerhamn och Mahult.

Hur går dialektisk beteendeterapi till?

Liksom annan kognitiv beteendeterapi (KBT) grundas DBT på inlärningsteori och kognitiv teori, men med ett särskilt fokus på emotionsteori. Ett centralt KBT-antagande är att beteenden, tankar och känslor är nära förbundna med varandra och att förändring av exempelvis beteenden leder till förändring i tankar och känslor.

Varför får man emotionell instabil personlighetsstörning?

Flera riskfaktorer. Många ärftliga och miljömässiga faktorer, och ibland också en psykiatrisk störning under barndomen eller svåra och traumatiska barndomsupplevelser, ökar risken att utveckla en emotionellt instabil personlighet.

Vilka mediciner kan man få vid Borderline?

Det kan vara antidepressiv behandling eller stämningsstabiliserande läkemedel, och i vissa fall antipsykotiska läkemedel eftersom dessa har visat effekt vid borderline.

Share this post