Ny

Vilka boendeformer finns for vuxna enligt LSS?

Vilka boendeformer finns för vuxna enligt LSS?

Olika boendeformer för dig med funktionsnedsättning

  • Gruppbostad är lägenheter som ligger tillsammans i samma fastighet. Det finns även gemensamma rum.
  • Servicebostad är lägenheter som ligger i anslutning till varandra.
  • Annan särskilt anpassad bostad är en lägenhet som är anpassad efter dina behov.

Hur länge får man bo på ett LSS-boende?

Om du vill ha plats i ett LSS-boende ansöker du om en bostad med särskild service hos kommunens biståndshandläggare. När biståndshandläggaren har godkänt din ansökan är kommunen skyldig att erbjuda ett boende inom tre månader.

Vem får bo på LSS boende?

Till exempel kan personer med utvecklingsstörning, autism, hjärnskada eller rörelsehinder bo i ett LSS-boende. Att bo i ett LSS-boende är frivilligt för den enskilde. Boendet kan vara ett gruppboende, ett servicehus eller en annan särskilt anpassad bostad.

Vad krävs för att bo på LSS-boende?

Enligt 5 kap. 7 § tredje stycket SoL ska kommunen inrätta bostäder med särskild service för dem som till följd av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring och har behov av ett sådant boende. Den enskilde ska genom bistånd tillförsäkras en skälig levnadsnivå enligt 4 kap. 1 § SoL.

Vad kostar det att bo på ett LSS-boende?

Den enskildes avgifter för bostad med särskild service får uppgå till högst en tolftedel av 0,5392 prisbasbelopp. Prisbasbeloppet för 2020 är 47 300 kronor. Det innebär att avgiften för ett sådant boende, enligt bestämmelserna i SoL, får uppgå till högst 2 125 kronor per månad.

Det finns tre olika boendeformer som man kan ha rätt till enligt LSS.

  • Korttidsvistelse utanför hemmet.
  • Anpassat boende för barn och ungdomar.
  • Anpassat boende för vuxna. Det omfattar gruppbostäder, servicebostäder och annan särskilt anpassad bostad.

Vad krävs för att få ett LSS-boende?

Du kan ansöka om stöd om du har något av följande:

  • Utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
  • Betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter en hjärnskada i vuxen ålder som har orsakats av yttre våld eller kroppslig sjukdom.

Vad betyder annan typ av boende?

I förarbetena till LSS beskrivs boendeformen annan särskilt anpassad bostad för vuxna som en bostad med viss grundanpassning men utan fast bemanning, som är anvisad av kommunen. I denna boendeform ingår inte omvårdnad och inte heller fritidsverksamhet och kulturella aktiviteter.

Vad menas med stödboende?

Vad är ett stödboende? Stödboende är ett mer självständigt boende och kan vara aktuellt för barn och unga som inte har behov av sådana vård- och behandlingsinsatser som motiverar en placering i HVB. Stödboende innebär att barnet/den unge har ett eget boende under placeringstiden.

Vem betalar för stödboende?

Stödboende – bostad med tillgång till personal I närheten av ett stödboende finns det tillgång till en gemensamhetslokal. På ett stödboende betalar du hyra för lägenheten som du bor i. Du betalar ingenting för stödet som du får av personalen.

Share this post