Ny

Vad ater man i norra Italien?

Vad äter man i norra Italien?

I norra Italien lagar man ”tyngre” mat med mejerivaror, inspirerad av den österrikiska maten. I Friulii-Venezia Giulia dominerar matiga grytor med fläskkött och bönor. I söder använder man hellre olivolja, och äter det vi ofta kallar för typisk medelhavskost: Enkel, fettsnål och grönsaksbaserad mat utan feta såser.

Vad dricker man mest i Italien?

Det röda vinet är det mest kända. Även om hela Italien tillverkar vin så är det i norra Italien som de finaste vinerna anses komma ifrån. Chianti och Brunellovinerna från Toscana är välkända, samt det vita vinet Frascati från området kring Rom.

Vad är Italien från norr till söder?

Italien består från norr till söder av nästan hela södra sidan av Alpkedjan söder om dess vattendelaren, hela Poslätten, Apenninska halvön, Sicilien, Sardinien – de två största öarna i Medelhavet – och många andra mindre öar.

Vem bor i mellersta Italien?

I Norra Italien bor den största delen av landets befolkning. Mellersta Italien (Italia Centrale eller Centro Italia): norra och mellersta delen av halvön, ungefär till en linje som går söder om Rom tvärsöver landet. Regioner som ligger i mellersta Italien är Toscana, Umbrien, Marche och Lazio.

Vilka maträtter är typiska för mellersta Italien?

Mellersta Italien, som i regionen kring Toscana, bjuder på maträtter med mycket kött. Träkolsgrillad biff är en mycket populär maträtt, men även bönor, tomater och mandelskorpor är typiska för området.

Vad är typisk kroatisk mat?

Sju rätter att testa i Kroatien

  1. Peka. Kroatiskt husmanskost där man låter lamm, kalv eller bläckfisk och grönsaker tillagas sakta ihop i en gryta som täcks med glödande kol.
  2. Grillad färsk fisk.
  3. Lammspett.
  4. Platta Ostron från Ston.
  5. Bläckfisk.
  6. Prsut & Pag Cheese – Chark- och osttallrik.
  7. Zagorski Strukli – pastaknyten med ost.

Vad äter man i Split?

Risotto, pasta, köttragu och pizzaliknade rätter är vanligt. Är man vid kusten är det många goda fisk- och skaldjursrätter. Italiensk glass finns det också gott om i Split. Gillar du glass så finns det gott om glassbarer med god italiensk glass i Split.

Vilken är Kroatiens nationalrätt?

Den är starkt influerad av medelhavsköket och i synnerhet det italienska köket. I Istrien och Dalmatien består huvudrätten övervägande av fisk- och skaldjursrätter. Bland kötträtterna förekommer ofta pašticada (tunna marinerade skivor av kött) eller kokt lamm.

Share this post