Vilka lagar styr journalföring och informationshantering i hälso och sjukvården?
Lagar som styr journalföring och informationshantering inom hälso- och sjukvård
- Patientdatalagen SFS 2008:355.
- Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om journalföring och behandling av personuppgifter i hälso- och sjukvården HSLF-FS 2016:40.
- Patientlag 2014:821.
Vad är patologiska Resistenser?
Mjuk och oöm: Så som det ska vara. Inga palperbara patologiska resistenser: Som det skall vara. Skulle man känna patologisk knölar när man palperar buken skulle det istället kunna vara exempelvis tumörer. Tarmljud: Ibland kan de höras utan stetoskop, men oftast lyssnar man på magen.
Vad är Palpabla Resistenser?
Förändringar i sköldkörteln är relativt vanliga, cirka 5 % av befolkningen har palpabla ojämnheter i tyroidea. Majoriteten av resistenser är benigna. Incidencen av tyroideacancer är cirka 4 – 5/100 000. Medelålder vid insjuknande är 54,8 år för män och 50,6 för kvinnor.
Hur ska journalanteckningarna vara tydliga?
Journalanteckningarna ska vara tydliga. Vårdpersonalen gör alltid först en bedömning av om en journal kan lämnas ut. Som patient kan du begära att journaluppgifter inte ska visas för andra vårdgivare eller för andra mottagningar hos en och samma vårdgivare.
Vilka sätt kan du läsa journalen på?
Det finns flera sätt att läsa sin journal på. Ett sätt är att läsa journalen via nätet genom att logga in på 1177.se. Det varierar mellan regionerna hur mycket information du kan se i journalen när du loggar in.. Du kan också kontakta det ställe där du har behandlats om du vill läsa din journal.
Hur ska journaler hanteras?
Det är patientdatalagen som reglerar hur journaler ska hanteras. Lagen styr bland annat hur journalerna ska skrivas och hur uppgifterna i journalen ska skyddas. Enligt lagen ska en patientjournal alltid innehålla följande information: Den ska innehålla uppgifter om din identitet, oftast namn och personnummer.
Hur länge ska journaler sparas?
Journaler sparas i minst tio år Journaler måste sparas i minst tio år efter den senaste anteckningen. I vård som drivs av en region sparas en stor del av journaluppgifterna för all framtid. Även privata vårdgivare är skyldiga att behålla journalerna i tio år, därefter får de förstöras.