Rekommendationer

Vilka lakemedel kan orsaka gikt?

Vilka läkemedel kan orsaka gikt?

Eftersom det finns läkemedel som kan höja uratnivån, till exempel tiaziddiuretika, furosemid, litium, ciklosporin, takrolimus och acetylsalicylsyra i lågdos, bör man alltid gå igenom läkemedelslistan vid gikt.

Hur får man bort gikt?

De flesta får så kallade NSAID eller cox-hämmare för att lindra smärtan och inflammationen vid en giktattack. Dessa läkemedel har ofta snabb effekt vid gikt. Ett alternativ är läkemedel som innehåller kolkicin. Kolkicin används framför allt om du inte kan ta NSAID, exempelvis på grund av biverkningar eller allergi.

Vad är behandling vid gikt?

Behandling vid gikt. Målet med behandlingen vid gikt är att lindra smärtan och svullnaden samt att förebygga så att fler anfall inte sker. Vid första anfallet med akut gikt behandlar man bara med antiinflammatoriska läkemedel som minskar inflammationen och smärtan.

Vilka livsmedel är bra för personer med gikt?

Alkohol hämmar utsöndringen av urinsyra samtidigt som alkoholhaltiga drycker, särskilt öl, innehåller mycket puriner vilket också ökar bildandet av urinsyra. Basiska livsmedel anses vara bra för personer med gikt då dessa är viktiga för kroppens syra- och basbalans.

Hur dricks du med gikt?

Här är fem tips till dig med gikt: Drick ordentligt med vatten samt vätskedrivande och njurstärkande örtteer. Exempel på bra örter är gullris, åkerfräken och brännässla. Personer med gikt rekommenderas äta en purinfattig kost då mat med mycket puriner kan bidra till en ökad produktion av urinsyra.

Kan du behandla gikt med äppelcidervinäger?

Behandla gikt med äppelcidervinäger. Äppelcidervinäger är ett naturligt sätt att behandla gikt med. Det finns inga biverkningar att vara rädd för och det fungerar verkligen bra. Det finns två huskurer som är absolut vanligast och mest effektiva. Du kan prova dem var för sig eller kombinera båda.

Share this post