Trendig

Hur man gor en Panelvagg?

Hur man gör en Panelvägg?

Se till att du har ett bra underlag, och bedöm om underlaget behöver vara ventilerat. I ett befintligt tak av trä eller träskivor kan det gå att spika upp panelen direkt. Om panelen ska monteras på reglar spikas den i varje regel (cc max 600 mm).

Måste man glesa tak?

Det finns i BBR ( Boverkets Byggregler) detaljerade regler om hur trä får exponeras på tak- och väggytor. Därför måste i varje enskilt fall kontrolleras om de tak- väggbeklädnader som ska användas upfyller de krav som ställs. Vid högre krav på ytskiktet än det som anges i BBR, kan brandskyddsimpregnerat trä användas.

Hur riva innertak?

Riv eller skär ner det gamla taket. Om innertaket redan består av fräsch träpanel kan du skruva det nya innertaket direkt på dem. Planera skivornas placering. De bör monteras i samma riktning som eventuella golvbrädor, parkett eller längs med rummets ljusinsläpp.

Vad har jag för innertak?

Liksom innerväggarna består innertaket ofta av gips. För den som bygger själv finns det dock många andra alternativ att välja mellan. Det viktiga är att matcha stilen i taket med socklar, lister och stil på själva huset. Dessutom behöver inte alla rum ha samma innertak.

Vilken gips i tak?

Takgips med fasad kant kan användas för att få ett rutmönster. Då slipper man dessutom spackla skarvarna. Innertak sätts vanligen efter undergolv, men innan man gipsar innervägg.

Hur ta bort innertaket?

Förutsättningen för att ta bort innertaket är att du antingen bara har en våning i ditt hus eller att du utgår från den översta våningen. Det innebär samtidigt att eventuella vindsutrymmen försvinner, för det är vanligtvis det som ligger mellan ytter- och innertaket.

Kan man ha råspont som innertak?

Råspont är bra när du vill bygga en vägg, ett golv, tak eller ett plank. Råsponten används dock alltid som ett underlag och du ska efter denna grundmontering montera ett annat ytmaterial på råsponten. Om du vill att virket ska vara synligt används hyvelspont istället för råspont.

Share this post