Frågor

Vad ar orsaken till att man far anorexia?

Vad är orsaken till att man får anorexia?

Sjukdomen börjar alltid med en bantningsperiod. Bantning är dock synnerligen vanligt i tonåren och är därför en nödvändig men inte tillräcklig orsaksfaktor till anorexia nervosa. Snarare är bantningen den utlösande faktorn som tillsammans med biologiska, psykologiska och kulturella faktorer får sjukdomen att utvecklas.

Vem drabbas av anorexia?

ENLIGT ATA GHADERI kan inte vem som helst drabbas av anorexia nervosa, då det troligen krävs en speciell genetisk sårbarhet. Han tror dock att vem som helst, eller i alla fall många fler, kan drabbas av bulimia nervosa eller hetsätningsstörning.

Vad kan vara orsak till ätstörningar?

Det är olika för olika personer varför man får ätstörningar. Nästan alltid beror det på flera saker. Det kan till exempel vara låg självkänsla, ett försök att hantera ångest eller en svårighet våga säga nej. Det kan också handla om att kroppen känns annorlunda och att man inte känner sig bekväm i sin kropp.

Kan vem som helst få ätstörning?

Du kan få anorexi oavsett kön och ålder, men det är vanligast att bli sjuk i tonåren. Anorexi brukar synas utanpå kroppen, till skillnad från andra ätstörningar som bulimi. Ofta är det människor runt omkring dig som reagerar först. Reaktionerna kan sedan bli starkare ju mer du minskar i vikt.

Vilka organ påverkas av anorexia?

Brist på viktiga ämnen Det kan påverka din längd om du fortfarande växer och leda till benskörhet. Du kan också få brist på olika ämnen som kroppen behöver om du undviker vissa livsmedel under längre tid. Det kan vara skadligt för exempelvis hjärtat.

Hur utvecklas anorexi?

Ofta börjar sjukdomen med att du går ned mycket i vikt under en förhållandevis kort tid. Anorexi brukar, till skillnad från andra ätstörningar som exempelvis bulimi, synas på utsidan av kroppen. Ofta är det människor i din omgivning som reagerar först och reaktionerna brukar bli starkare ju mer du går ner i vikt.

Hur påverkas hjärnan av anorexi?

Flera studier har visat på minskad volym av hjärnan, både av hjärnbarken och underliggande hjärnstrukturer, vid anorexia nervosa. Dessa minskningar tycks dock vara reversibla, det vill säga volymen återställs i takt med att vikten normaliseras.

Hur går det till på ätstörningsenheten?

I psykodynamisk terapi pratar du med terapeuten om din ätstörning och ditt liv i övrigt. Den här typen av terapi kan hjälpa dig att förstå vad dina problem grundar sig i och hjälper dig att lära dig att förklara dina känslor och behov till personer i din närhet.

Share this post