Blogga

Hur hogt far ett tradack vara?

Hur högt får ett trädäck vara?

Om altanen blir högre än 1,8 meter krävs vanligtvis bygglov. Om det är ett vanligt trädäck som byggs i marknivå krävs oftast inte bygglov. En sådan altan måste alltid följa bestämmelserna i den detaljplan eller de områdesbestämmelser som gäller för området.

Trädäck och altaner med en höjd över 1,4 meter: Trädäck och altaner med en höjd över 1,4 meter betraktas som en tillbyggnad och kräver alltid bygglov. Om placeringen hamnar närmare än 4,5 meter från tomtgräns rekommenderar vi att du får grannens skriftliga medgivande.

Vilken höjd på altan?

Till exempel ska det finnas räcken för trappor och balkonger som inte har några angränsande väggar. Reglerna gäller både för trappor inomhus och utomhus, till exempel entrétrappor. När det gäller altanräcken finns det en rekommendation om att höjden ska vara 1,1 meter.

Vad är underbyggd altan?

På en underbyggd altan bildas ett utrymme under altangolvet där man kan vistas och är tydligt avgränsat, brädor som skapar en vägg eller spaljé kring utrymmet.

Är trädäck Bygglovspliktigt?

Du får bygga en altan utan bygglov om samtliga krav uppfylls: Altanen byggs inom 3,6 meter från bostadshuset. Golvet ligger inte högre än 1,8 meter från marken. Altanen inte placeras närmare än 4,5 meter från tomtgränsen*

Vad räknas som skyddad uteplats?

Följande kriterier måste vara uppfyllda för att det ska vara en bygglovsbefriad skyddad uteplats: det ska finnas ett befintligt en-eller tvåbostadshus på tomten. syftet med muren eller planket ska vara att anordna en skyddad uteplats. planket eller muren får inte vara högre än 1,8 meter.

Vad är en skyddad uteplats?

Om du vill bygga en skyddad uteplats vid ett en- eller tvåbostadhus behöver du oftast inte bygglov. Det innebär att du kan sätta upp ett plank eller en mur runt din uteplats utan att göra en anmälan för åtgärden. Du behöver inte heller något start- eller slutbesked.

När behövs räcken?

Trapplopp, trapplan, ramper och balkonger som inte avgränsas av väggar, ska ha räcken som begränsar risken för personskador till följd av fall. Räckesfyllningar med infästningar ska tåla dynamisk påverkan av en människa. Allmänt råd Räcken i trapplopp bör vara minst 0,9 meter höga.

Hur högt skall ett balkongräcke vara?

För balkonger och andra miljöer utanför bostaden säger man att ”räcken på balkonger och loftgångar bör vara minst 1,1 meter höga.” Räckets höjd räknas från golv till räckets överkant. Hos oss på Räckesbutiken kan du beställa glasräcken med en höjd från 800 mm till 1100 mm.

Share this post