Trendig

Hur odlar man i Potatiskruka?

Hur odlar man i Potatiskruka?

Plantera upp till tre potatisar i krukan och fyll på med mer jord. Ställ potatiskrukan utomhus på en varm och ljus plats och se till att jorden vattnas regelbundet så att inte jorden torkar ut. Lyft upp innerkrukan för att se utvecklingen under jorden och efter ca 8-12 veckor ger plantorna sin första skörd.

När kan man ställa ut potatis i hink?

Så snart jorden håller minst 8 grader ute i trädgårdslandet, kan du sätta ut potatisarna. När man förgror potatisen spar man tid vid tillväxten i jorden. Räkna med att det tar några veckor. Potatis odlar du i trädgårdslandet, i en pallkrage som du placerat ut på solig plats i trädgården eller i en stor hink.

När ska du plantera potatisen?

Sätt potatisen med ett radavstånd på 55−70 cm. Sätt inte för tätt, då ökar risken för bladmögel. Mellan varje knöl ska det vara 17−30 cm. Sena sorter behöver lite mer utrymme. Plantera ca 10 cm djupt. När blasten har kommit upp 10-15 cm, kupar du potatisen genom att putta upp jord runt hela plantan som den kan utvecklas i.

När är det bäst att sätta potatis?

Lämplig tid att sätta potatis är från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Sätter du tidigare får du vara beredd att skydda blasten med fiberduk mot den sista nattfrosten.

Vad är jord och läge för potatis?

Jord och läge för din potatis. Potatis odlas i något mager och väldränerad jord. Praktisera växtföljd, odla inte potatis på samma jord år efter år. Välj öppet, ljust läge.

Hur många potatisar kan man sätta i en hink?

Så här odlar du potatis på liten yta: Stoppa ner sättpotatisen, 1-2 potatisar i varje hink (3 st i en 20 l hink) och fyll på med mer jord. Vattna.

Hur fungerar Potatiskruka?

Potatiskrukan består av ett 2-i-1 system med en praktisk vattenreservoar i botten. Genom att lyfta upp innerkrukan kan du följa potatisens utveckling och skörda efter hand. Innerkrukan sättes därefter tillbaka och potatisplantan kan växa vidare.

Hur många potatisar per kruka?

Potatis behöver inte allt för näringsrik jord, då de lätt utvecklar mer blast än knölar vid för mycket kväve i jorden. En potatis växer uppåt och inte neråt. Därför räcker det med ca 10 cm jord i botten innan du lägger i dina potatisar. I en 10 liters hink eller kruka räcker det med 1-3 sättpotatisar.

Hur många potatisar i en kruka?

För en hink eller större kruka räcker det med några enstaka potatisar. Räkna med en potatis per 5 liter utrymme. Klostra har en tidig sort, Casablanca , i påse om fem knölar. Den är bra om du bara vill ha potatis till en kruka!

Share this post