Allmänning

Vem gor svarta listan?

Vem gör svarta listan?

Svarta listan & ARN Allmänna reklamationsnämnden, ARN, prövar tvister mellan konsumenter och företag. De gör det utan avgift och helt opartiskt och de utgår från lagstiftning, praxis samt bevis och uppgifter som konsumenten och företaget skickar in.

Vem ger ut svarta listan årligen?

Svarta listan är en sammanställning över företag som inte följer ARN:s beslut. Den publiceras två gånger årligen av Sveriges Konsumenters tidning Råd och Rön och baserar sig på offentliga uppgifter som finns hos ARN.

Vad är Råd och Röns svarta lista?

Text. På konsumenttidningen Råd och Röns svarta lista hamnar de företag som vägrar att följa Allmänna reklamationsnämndens beslut. I den senast uppdaterade svarta listan har Telia nio nya ärenden, och totalt elva ärenden.

Vilka företag följer inte ARN?

De beslut som ARN tar har ingen rättslig sanktion med det menas att företaget måste inte följa det beslut som ARN tar. Däremot har ARN något som de kallar för ”svartalistan” vilket innebär att företag som inte följer ARN:s råd blir listade på en lista där ARN varnar privatpersoner för att använda sig av företaget.

Vad är EU svarta lista?

Några av länderna som finns på EU:s så kallade svarta lista är Amerikanska Samoa, Guam, Marshallöarna, Namibia, Palau, Saint Lucia, Samoa, Trinidad, Tobago, Nordkorea, Barbados, Bahrain, Panama, Kap Verde, Namibia, Mongoliet och Tunisien.

Vad är skillnaden mellan Konsumentverket och ARN?

Konsumentverket är en tillsynsmyndighet och har till uppgift att ta tillvara konsumenternas kollektiva intressen. Konsumentvägledningen har till uppgift att svara på frågor och ge råd till enskilda konsumenter. ARN och Konsumentverket ger inte sådana råd.

Vad är syftet med produktsäkerhetslagen?

Produktsäkerhetslagen ställer krav på att alla varor och tjänster som företag erbjuder konsumenter ska vara säkra. Syftet med lagen är att förebygga personskador.

Vad är svarta listan?

Vilseledande eller aggressiv marknadsföring som påverkar mottagarens förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut är förbjuden. Som tillägg i marknadsföringslagen finns en lista med marknadsföringsmetoder som alltid är förbjudna, en så kallad svart lista. Listan gäller i alla EU-länder.

Vad händer om man inte följer ARN?

Gör de inte det kan företaget stängas av från fortsatt annonsering. Om företaget i ditt fall inte följer ARNs beslut kan du alltså skicka in beslutet till Blocket, vilket kan påverka företaget att göra rätt för sig. Känner du att det blivit fel i beslutet kan du begära omprövning av ärendet.

Vad gör man om ett företag inte svarar?

Anmälan till ARN och konsumentvägledning Det är förstås problematiskt att företaget inte svarar dig. Har det gått fyra veckor sedan du kontaktade dem utan att du har fått något svar kan det vara aktuellt för dig att anmäla företaget till ARN, Allmänna Reklamationsnämnden.

Vad är svarta listan marknadsföring?

Share this post