Allmänning

Kan vem som helst ga med i Unionen?

Kan vem som helst gå med i Unionen?

Kan jag bli medlem i Unionen? Unionen är fackförbundet för alla tjänstemän i det privata arbetslivet. Många av oss är till exempel projektledare, ingenjörer, administratörer, ekonomer, kommunikatörer, IT-konsulter eller säljare. Chefer, egenföretagare och studenter kan också vara med i Unionen.

Måste man byta fackförbund när man byter jobb?

Många arbetar under sitt yrkesliv inom olika branscher och byter mellan privata och offentliga arbetsgivare. Med du som är medlem i ett Sacoförbund behöver inte byta fackförbund när du byter arbetsplats eller sektor. Ett och samma förbund kan fortsätta ge dig stöd och råd genom hela karriären.

Varför ska jag gå med i Unionen?

Om du är ny medlem i Unionen är det bra att du vet att vi är en medlemsstyrd organisation och vi finns till för dig som medlem. Vi har ingen politisk agenda utöver att Sveriges arbetsplatser ska ha en bra arbetsmiljö och att din kompetens och drivkraft på jobbet ska belönas.

Vilka är anslutna till Unionen?

Unionen är ett fackförbund där alla tjänstemän på en arbetsplats i den privata sektorn kan vara medlemmar. Utöver våra yrkesverksamma medlemmar välkomnar Unionen även egenföretagare och studenter. Det är oavsett befattning, utbildning eller lön.

Vad gäller på arbetsplatser utan kollektivavtal?

Generellt gäller att om kollektivavtal saknas ska de förmåner som kan aktualiseras regleras i anställningsavtalet för att du ska ha rätt till dem. Observera att ensidiga utfästelser av arbetsgivaren kan dras tillbaka utan att personalen tillfrågas (exempelvis kan policy-dokument ändras ensamt av arbetsgivaren).

Vad gäller en arbetsplats utan kollektivavtal?

Om du inte har kollektivavtal har du inte per automatik rätt till medarbetar- och lönesamtal. Har du rätt till övertids- och OB-ersättning? Utan kollektivavtal eller reglering i anställningsavtalet behöver arbetsgivaren inte betala extra ersättning till den som till exempel arbetar mer än 40 timmar en vecka.

När ska man byta fackförbund?

Byte av bransch eller yrke är bara en av flera anledningar till att byta fackförbund. Det kan även handla om att de olika fackförbunden har varierande månadsavgifter och dessutom olika förmåner och fördelar som lockar. Det kan även vara så att du vill byta fackförbund eftersom du är missnöjd med ditt nuvarande.

Vad kan Unionen hjälpa till med?

Om du och din arbetsgivare inte lyckas lösa en fråga – till exempel gällande lön eller anställningsvillkor – och det uppstår en tvist, kan vi ge dig den hjälp du behöver. Genom Unionens förhandlingshjälp finns en möjlighet att lösa konflikter och reda ut olika åsikter mellan dig och din arbetsgivare.

Vad händer om man inte betalar Unionen?

Om du missat att betala din medlemsavgift får du en påminnelseavi. Den innehåller både den missade avgiften samt innevarande månads avgift. Det förekommer ingen påminnelseavgift.

Share this post