Blogga

Hur ar det att jobba som elektriker?

Hur är det att jobba som elektriker?

Du måste kunna någonting när du går ut, annars blir du inte anställd. Det krävs faktiskt mycket för att bli elektriker. Det måste man trycka på mycket, mycket mer. Visst, kanske högskolebehörighet är en väg att gå, men det är ännu viktigare att lyfta att det ställs krav på dig när du går yrkes.

Varför tjänar elektriker bra?

Dessutom är El och energi ett av de program som snabbast leder till jobb. Det ger fortsatt god utdelning att gå ett yrkesprogram inom el eller VVS, visar ny statistik från Ekonomifakta.se/Gymnasiepejl. Medianinkomsten i Sverige för den som gått Elprogrammet är 24 725 kronor i månaden efter fem år i yrket.

De monterar elcentraler, belysning, drar elledningar och installerar strömbrytare. Serviceelektriker arbetar med ombyggnad, felsökning och reparation av elektriska anläggningar. De gör även mindre installationer av olika slag, till exempel installation av vitvaror eller solpaneler.

Är det roligt att jobba som elektriker?

Med tanke på den höga efterfrågan som finns är det generellt sett inga problem att hitta ett arbete. En annan fördel är något som av vissa kan ses som en nackdel – arbete utomhus. Många tycker om att arbeta utomhus, men det är svårt att förneka att det kan vara påfrestande.

Vad krävs det för att bli elektriker?

Vid utbildning till elektriker på gymnasiet är det grundläggande kravet att du får betyg i 2 500 poäng varav minst 2 250 poäng ska vara betyget E eller högre. Notera att för att kunna nå ett ECY-certifikat ska du läsa inriktningskurserna i Elteknik.

Vilka arbetstider har en elektriker?

”Finns en trygghet med jobb 7-4”

  • – 40 timmar i veckan räcker gott och väl.
  • – Arbetstid och reseersättning.
  • Clabbe Karlsson på Caverion tar emot vid grinden, när Elektrikerförbundets ansvariga kommer ut för att informera om avtalsrörelsen.
  • – Det finns en trygghet i jobb 7-4.

Får man jobba som elektriker utan utbildning?

För att jobba som elektriker behöver du egentligen ingen utbildning alls, så länge du arbetar under en ansvarig elektriker som godkänner vad du gör. Den ansvariga elektrikern behöver ha AB, ABH eller ABL beroende på spänningen. AB = Allmän Behörighet. Får utföra allt arbete både under och över 1000V.

Vad tjänar en nyutbildad elektriker?

Här är 2020 års lägstalöner för färdigutbildade elektriker: För personer i första året i yrket höjs lägstalönen med 492 kronor till 18 728 kronor. För andra året i yrket är höjningen 612 kronor till 23 296 kronor. För tredje året i yrket är höjningen 694 kronor till 26 399 kronor.

Hur mycket tjänar en Automationselektriker?

33 400 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.

Hur lång tid tar det att bli elektriker?

Du kan bli elektriker genom att gå 3-årigt yrkesprogram på gymnasiet eller utbilda dig senare som vuxen.

Share this post