Allmänning

Vad innebar det att nagot sker pa lokal niva?

Vad innebär det att något sker på lokal nivå?

Lokal nivå Kommunerna ansvarar för den mesta samhällsservice som finns där vi bor som förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg. Kommunerna styrs av politiker som valts av folket. Det högsta beslutande organet är kommunfullmäktige. Kommunallagen styr kommunernas arbete.

Hur är kommunen organiserad och vilka befogenheter och skyldigheter har den gentemot medborgarna och staten?

Kommunerna styrs genom direktvalda politiska församlingar, så kallade kommunfullmäktige. Dessutom finns det politiska uppdrag inom kommunstyrelser, i olika nämnder och utskott. Det finns drygt 38 000 förtroendevalda i landets 290 kommuner.

Vad är det uppgifter på kommunerna?

Kommunerna ansvarar för en stor del av den samhällsservice som finns där vi bor. Bland de viktigaste uppgifterna är förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg. Kommunerna är skyldiga att ha vissa verksamheter enligt lag. Andra verksamheter är frivilliga och beslutas av lokalpolitikerna.

Vad innebär det att något sker på lokal nivå Quizlet?

Det finns 20 landsting och regioner på regional nivå, politikerna bestämmer över bl. a sjukvården och kollektivtrafiken. På lokal nivå så är det kommunen som styr, De styr över skola, vatten och rening m.m.

Vem styr över regionerna?

Regionerna styrs genom direktvalda politiska församlingar, så kallade regionfullmäktige. Dessutom finns det politiska uppdrag inom regionstyrelser, i olika nämnder och utskott. Det finns knappt 4 600 förtroendevalda i landets 21 regioner.

Vad är kommunalt självstyre vilka för och nackdelar ser du med detta?

Medborgare har nära till besluten Självstyrelsen gör att vi har en fungerande lokal och regional demokrati. Den gör att frågor i medborgarnas vardag, som vård, skola och omsorg, avgörs nära de som berörs och av politiska församlingar som de själva har valt.

Vad är en fritidspolitiker?

En fritidspolitiker har sin huvudsakliga sysselsättning utanför politiken och sköter följaktligen de politiska uppdragen på sin fritid. Exempel på fritidspolitiska uppdrag är ledamot av kommunfullmäktige eller ledamot av en kommunal nämnd.

Är kommunstyrelsen en nämnd?

Kommunstyrelsen har samma uppdrag och ansvar som övriga nämnder. Men därutöver har kommunstyrelsen enligt kommunallagen särskilt ansvar. Styrelsen ska leda och samordna förvaltningen av kommunens angelägenheter.

Vad är kommunens ansvar och vad innebär det för en medborgare?

Detta måste kommunerna ordna för medborgarna Kommunerna måste se till att det finns barnomsorg, förskola, grundskola, gymnasieskola och särskola. De ska också ordna kommunal vuxenutbildning, svenska för invandrare och socialtjänst.

Vad måste en kommun erbjuda för samhällsservice?

Kommunen ansvarar för den största delen av den samhällsservice som finns där du bor. Några exempel på service är att erbjuda förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg. De obligatoriska verksamheterna måste finnas i alla kommuner och bestäms av kommunallagen.

Tre politiska nivåer. Riksdag fattar beslut på nationell nivå. På regional och lokal nivå styr landsting och kommuner. Alla dessa är politiska församlingar som genom de allmänna valen demokratiskt kan väljas var 4:e år.

Vad är ett IOP avtal?

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) är en möjlighet till samarbete mellan offent- liga och idéburna aktörer. Denna vägled- ning är framtagen av Utredningen om idéburna aktörer i välfärden (Fi 2018:04) med syfte att göra det lättare för parterna att samverka i idéburna offentliga partner- skap.

Varför IOP?

Ett IOP kan användas för att möjliggöra en samverkan mellan offentliga och idéburna aktörer. Om det kan konstateras att samarbetet inte omfattas av krav på upphandling eller av en tillämpning av statsstödsreglerna, kan de krav som lyfts fram för ett IOP i korthet sammanfattas så här.

Share this post