Ny

Vart tillverkas kylskap?

Vart tillverkas kylskåp?

Electrolux fick rätt att tillverka kylskåpet och ett avtal tecknades med ett amerikanskt bolag om att licenstillverka och sälja kylskåpet i USA. Sedan dess har kylskåpet inte bara tillverkats i Sverige och USA, utan även i bland annat Frankrike och England.

Hur fungerar ett kylskåp?

Hur fungerar ett kylskåp? | värmepumpen.se. Ett kylskåp är en hushållsapparat som används för att kyla livsmedel, läkemedel och andra varor till temperaturer mellan 0 °C och rumstemperatur. Kylskåp räknas som en vitvara. Moderna kylskåp använder en kompressorvärmepump för att transportera ut värmen från skåpet.

Vad är ett slutet system för kylskåp?

De flesta moderna kylskåp arbetar med ett slutet system med köldmedel, vanligen R600a (isobutan). När en matvara läggs in i kylskåpet, värms köldmedlet upp av maten och ”kokar”. Matvaran blir kall, därför att matens värme värmer köldmedlet. Köldmedlet leds sedan tillbaka till kompressorn av tryck och tyngdkraft.

När kom första fungerande hushålls kylskåp?

Först när elnätet utvecklades vid 1920-1930 kom genomslaget för kylskåpen. Det första fungerande hushålls kylskåpet tillverkades 1913 i Chicago av märket Domeir och fick snabbt flertal konkurrenter på den amerikanska marknaden. Dessa var konstruerade av två separata delar som oftast var belägna i källaren.

Är kylskåp bra för miljön?

Kyl, frys och vitvaror innehåller inte så många kretskort, vilket gör att förbrukningen av sällsynta metaller och kemikalier är ett mindre miljöproblem. Ett undantag är användningen av framförallt silver för att döda bakterier, som ett tag ökade i vitvaror.

Vad är kylskåps effekt på miljön?

Ett kylskåps effekt på miljön beror i huvudsak på två saker, vilket slags kylmedel som används och hur mycket energi det förbrukar.

Share this post