Rekommendationer

Vilken stad kallas for stenstaden?

Vilken stad kallas för stenstaden?

Från trästad till stenstad 1888 drabbades Sundsvall av en förödande brand som ödelade i princip hela staden. Efter branden förvandlades Sundsvall. En miniatyr av en europeisk storstad reste sig ur askan: en tät och påkostad stenstad som till stora delar är bevarad, än idag.

Varför byggde man många stenhus i Sundsvall?

Stenstaden byggdes inom ett område avgränsat av järnvägen, Skolhusallén, Selångersån och Strandgatan. Att bygga stadens byggnader i sten gjorde att många som hade förlorat sina hem i branden inte hade råd att bygga upp husen igen. Om de byggde i trä blev de bestraffade med dryga böter.

När byggdes stenstaden?

Stenstaden byggdes till stor del upp under 1890-talet. Men det finns också äldre byggnader från tiden före den stora stadsbranden 1888. Runt Stenstaden växte det upp en trähusbebyggelse. Sedan har staden växt ut i etapper.

När grundades Sundsvall?

Anledningen till att firandet flyttas till just det året är för att staden grundades 1621, men stadfästes av Gustav II Adolf först den 15 april 1624.

Vad är bebyggelsestruktur?

Bebyggelsestruktur och transporter handlar om att planera och utnyttja den byggda miljön med dess tillgångar och komplettera med sådant som saknas.

När byggdes granloholm?

1965 införlivades Selångers landskommun med Sundsvall. Därefter började man under 1970-talet att bygga en helt ny stadsdel som fick namnet Granloholm efter 1600-talsgården. Gatorna har namn efter svenska städer, som till exempel Haparandavägen och Karlstadsvägen.

När firar Sundsvall 400 år?

Den 23 augusti 2021 är det 400 år sedan Sundsvall fick interimsprivilegier som stad. Privilegierna var utfärdade av riksrådet Johan Skytte och undertecknade av fyra statsråd och det är detta datum som brukar räknas som Sundsvalls födelsedatum.

När fyller Sundsvall 400 år?

Vi vill fira tillsammans under jubileumsåret 2024. Vår förhoppning var att vi skulle kunna fira vårt 400-års jubileum under 2021, men på grund av pågående pandemi så flyttas jubileet istället fram till år 2024.

Vilka städer firar 400 år?

Det är fler städer som fyller 400 år 2021: Piteå, Sundsvall, Borås och Göteborg samt Torneå i Finland. Sundsvall har beslutat att skjuta upp sitt firande och även delvis Göteborg. – Våra politiker vill att Luleå genomför firandet 2021.

Hur gammal är Sundsvall?

Staden anlades 1621 på tidigare obebyggd betesvall tillhörande byarna Sund, Köpstaden och Åkersvik, kända från 1571. Spår av bebyggelse på platsen har daterats till tidigt 1600-tal.

När fyller Sundsvall år?

Hur många människor bor det i Sundsvall?

Befolkningen i Sundsvalls kommun Kommunens befolkning har ökat de senaste 16 åren och i slutet av 2018 var Sundsvall landets 19:e största kommun befolkningsmässigt med sina 98 850 invånare.

Share this post