Allmänning

Vem staller diagnosen schizofreni?

Vem ställer diagnosen schizofreni?

Diagnosen ställs av en specialistläkare i psykiatri (för ungdomar en specialistläkare i ungdomspsykiatri) och grundar sig på noggrann undersökning av patienten. Ofta görs en psykologisk eller neuropsykologisk undersökning. Symtomen bör ha räckt minst en månad innan diagnosen schizofreni kan ställas.

Hur många får diagnosen schizofreni?

Varje år insjuknar 1 500–2 000 personer i psykos i Sverige, och cirka 30 000–40 000 personer i Sverige har diagnosen schizofreni.

Hur påverkar schizofreni människan?

Det kan vara handikappande och sätta djupa spår i självkänslan. Personen kanske inte klarar av att jobba eller studera längre, blir inåtvänd eller får vredesutbrott. Schizofreni kan göra det svårt att känna igen sig själv och ge oro, ångest, nedstämdhet och sömnproblem. En psykos kan leda till rädsla och skam.

Vad är schizofreni symtom?

Schizofreni – Symtom. Schizofreni kännetecknas av flera olika symtom och sjukdomen är väldigt individuell. Några vanliga tecken på schizofreni är: • Man känner inte igen sig själv. • Man drar sig undan sin familj och sina vänner. • Man får en förändrad verklighetsuppfattning. • Man orkar inte arbeta eller studera.

Varför är schizofreni allvarlig?

Schizofreni är en allvarlig psykiatrisk sjukdom som tillhör gruppen psykossjukdomar. Den som har schizofreni kan få hörselhallucinationer, vanföreställningar och förändrad verklighetsuppfattning. Varför vissa personer insjuknar i schizofreni är fortfarande oklart. Man vet dock att den största riskfaktorn är ärftlighet.

Vad är schizofreni förknippad med?

Schizofreni är ett sjukdomstillstånd förknippat med hög risk för förkortad livslängd, svårbehandlade symtom och bestående kognitiva funktionsnedsättningar. Det skriver författarna till ett inlägg apropå en tidigare debattartikel i Läkartidningen.

Share this post