Blogga

Har leksaker fran Kina CE markning?

Har leksaker från Kina CE märkning?

CE står för Conformité Européenne som visar att produkten i fråga möter vissa EU direktiv och standarder. Många svenska importörer antar att tillverkare i Kina och andra länder garanterar att produkterna per automatik möter CE kraven, men det är inte fallet.

Vad krävs för CE-märkning?

CE-märket betyder att tillverkaren eller importören lovar att varan uppfyller de säkerhetskrav som EU ställer för just den produkten. Leksaker, elektrisk hemutrustning samt flytvästar, hjälmar och annan personlig skyddsutrustning hör till de produktgrupper som omfattas av märkningen.

Vad är förbjudet att importera?

Särskilda regler gäller för vissa varor så som alkohol, tobak, kosttillskott, läkemedel, livsmedel och vapen. En del är förbjudna eller får endast föras in enligt särskilda bestämmelser, ibland kan du även behöva tillstånd.

Måste leksaker vara CE-märkta?

Leksaker måste vara CE-märkta för att få säljas. Det är bara tillverkaren, eller tillverkarens representant, som får CE-märka leksaken. Genom CE-märket bekräftar tillverkaren att leksaken uppfyller kraven i gällande EU-lagstiftning. Du får inte sälja en leksak utan CE-märkning.

Vilka frukter importeras till Sverige?

En betydande del av importen utgörs av produkter som vi inte producerar själva, som till exempel citrusfrukt, bananer, soja och kaffebönor. Vi importerar dock också en hel del produkter som direkt konkurrerar med den svenska produktionen.

Hur importeras frukt till Sverige?

Grönsaker, frukter, växter, växtprodukter och andra varor som omfattas av krav på växtskyddskontroll ska ha ett sundhetscertifikat utfärdat av växtskyddsmyndigheten i avsändningslandet för att kunna importeras till Sverige och EU. Detta för att produkterna exempelvis inte ska innehålla skadegörare med mera.

Vad är importlicens?

Det finns två olika sorters importlicenser. Standardlicens behöver du för att få importera vissa varor. Med standardlicens betalar du den normala tullsatsen vid importen. Kvotlicenser ger dig rätt till en lägre tullsats och i vissa fall tullfri import.

Share this post