Ny

Vilket ar tecknades det forsta kollektivavtalet?

Vilket år tecknades det första kollektivavtalet?

I Sverige har den svenska modellen funnits sedan 1938 då det första kollektivavtalet tecknades av LO och Svenska Arbetsgivarföreningen, SAF, i Saltsjöbaden. Det finns en lagstiftning kring arbetet med anställningsvillkor men den gäller anställningsskydd, arbetstid, semester och annan ledighet.

Vilket år kom MBL?

1 januari 1977 trädde den i kraft. Men revolutionen kom av sig. MBL syftade i första hand till att fack och arbetsgivare successivt skulle sluta avtal om medbestämmande för de anställda. Och arbetsgivarna höll emot, eller förhalade.

Vad är anledningen till att arbetsrätten växte fram?

Det finns också ett antal lagar i Sverige som gäller alla anställda. Dessa lagar utgör arbetsrätten och har tillkommit som ett skydd för de anställda. Medbestämmandelagen (MBL) slår fast att de anställda har rätt att påverka sin arbetssituation genom kollektivt inflytande (genom fackligt deltagande).

Hur har Decemberkompromissen bidragit till det kollektivavtal vi har idag?

För att få slut på alla produktionsstopp, insåg både arbetsgivare och arbetstagare att det behövdes ett system som kunde begränsa avbrotten. Den så kallade decemberkompromissen 1906, innebar att parterna kom överens om att ge arbetarna rätt att organisera sig och teckna kollektiva avtal.

När trädde MBL i kraft?

Denna lag träder i kraft den 1 juli 1992.

När kom den svenska modellen?

Man kan säga att den svenska modellen bestod av de politiska sociala reformer som utfördes under slutet av 1930-talet fram till början av 1970-talet i kombination med det samförstånd som skapades på den svenska arbetsmarknaden mellan arbetsgivarnas och arbetarnas parter i samband med det s.k. Saltsjöbadsavtalet (se …

Varför växte den svenska modellen fram?

Den svenska modellen växer fram Till en början var arbetsgivarna motståndare till fackliga strävanden, men med tiden uppstod ett gemensamt intresse hos både arbetsgivare och arbetstagare att inrätta en förhandlings- och avtalsordning som kunde leverera arbetsfred och stabila villkor för såväl företag som anställda.

Share this post