Blogga

Vad ar Kundkannedomsatgarder?

Vad är Kundkännedomsåtgärder?

Risker med den enskilda kunden Beroende på kundens risk ska olika åtgärder för att uppnå kundkännedom vidtas. Om risken med affärsförbindelsen bedöms som låg kan företaget vidta förenklade kundkännedomsåtgärder. Om risken bedöms som hög ska skärpta kundkännedomsåtgärder vidtas.

Kan banken låsa ens pengar?

Lagen är baserad på ett EU-direktiv som ställer väldigt höga krav på banken att inhämta uppgifter från sina kunder. Banken har därför rätt att frysa bankkonton om det finns skäl att misstänka att egendom har blivit föremål för penningtvätt eller är avsedd för finansiering av terrorism (penningtvättslag 4 kap. 11 §).

Vad innebär skärpt övervakning?

Om en kund är att betrakta som en person i politiskt utsatt ställning måste företaget vidta skärpta åtgärder. Det innebär att alltid ta reda på varifrån de tillgångar kommer som hanteras i en affärsförbindelse eller en enstaka transaktion.

Vad händer om man inte svarar på bankens frågor?

Du är skyldig att besvara de frågor som banken skickar ut. Om du inte gör det har banken rätt att till exempel frysa dina konton och i förlängningen avsluta dina tjänster i banken.

Vad behöver du göra för att uppnå kundkännedom utöver att kontrollera och verifiera kundens identitet?

Åtgärder för att uppnå kundkännedom ska utgå från företagets allmänna riskbedömning i kombination med en bedömning om risken hos den enskilda kunden. Utan tillräcklig kännedom om kunden får ett företag inte etablera eller upprätthålla en affärsrelation eller utföra enstaka transaktioner.

Hur mycket pengar kan man sätta in på banken utan frågor Swedbank?

Du kan sätta in max 10 000 kronor under en vecka (rullande 7-dagarsperiod).

Får banken spärra ett konto?

Eftersom penningtvättslagen uppställer höga krav på bankerna måste banken spärra kontot direkt vid misstanke om penningtvätt. Det utan att kunden kontaktas i förväg. Det är en obligatorisk del av bankernas arbete mot penningtvätt.

Vad händer om banken spärrar mitt konto?

Kunden, i detta fall du, måste kunna visa var pengarna kommer i från. Eftersom penningtvättslagen uppställer höga krav på bankerna måste banken spärra kontot direkt vid misstanke om penningtvätt. Det utan att kunden kontaktas i förväg. Det är en obligatorisk del av bankernas arbete mot penningtvätt.

Share this post