Rekommendationer

Vad innebar forhojt ALAT?

Vad innebär förhöjt ALAT?

Vad innebär ett högt ALAT-värde? Höga värden ses vid akut och kronisk hepatit, toxisk leverskada, mononukleos, gallvägsobstruktion. Ett högt värde kan även ses vi följande situationer: Efter användning av många kosttillskott och läkemedel.

Varför stiger ALAT?

ALAT (Alaninaminotransferas) är ett enzym som finns i hjärtat och skelettmuskulaturen men framför allt i levern. Vid skador på levern får man en ökad halt av ALAT i blodet varför det används som en markör för att undersöka leverfunktionen och diagnostisera eventuella leversjukdomar.

Hur snabbt går ALAT ner?

ALAT – bara i cytoplasman hos leverceller Mängden ALAT i blodet halveras på 36 timmar.

Vad är ett högt ASAT värde?

Vad innebär ett högt ASAT-värde? Höga värden ses vid hjärtinfarkt med maximum efter 2 dygn. ASAT är också förhöjdt vid hepatit, toxisk leverskada, leverförstoring, myopati och lungemboli. De individuella ASAT-nivåerna är relaterade till muskelmassan.

Vad är lågt värde av ALAT?

Lågt värde av ALAT Låga värden av ALAT är bra och tyder på att levern och andra kroppsliga organ och funktioner fungerar som de ska. Levern har en förmåga att återhämta sig naturligt, något som sakta men säkert sänker blodets ALAT-värde.

Hur gör man ALAT-testet?

ALAT-testet görs för att kontrollera leverns tillstånd och om den skadats. Med hjälp att testet är det möjligt att identifiera leversjukdomar, speciellt hepatit och cirros orsakad av alkohol, droger eller virus. Leversjukdomar kan ge symtom som smärta i övre delen av buken, illamående, kräkningar och ibland gulsot.

Vad innebär ett högt ALAT-värde?

Vad innebär ett högt ALAT-värde? Höga värden ses vid akut och kronisk hepatit, toxisk leverskada, mononukleos, gallvägsobstruktion. Ett högt värde kan även ses vi följande situationer: Efter användning av många kosttillskott och läkemedel. Snabbväxt, särskilt hos små barn, kan orsaka milt förhöjda nivåer av ALAT.

Hur lång är längden av Alat i blodet?

Mängden ALAT i blodet halveras på 36 timmar. ALAT-testet kan göras samtidigt som ett test för ASAT. Förhållandet mellan ASAT och ALAT kan hjälpa till att avgöra om levern eller något annat organ har skadats samt huruvida alkoholmissbruk har varit en orsak till leverskadan.

Share this post