Frågor

Hur vava Rollakan?

Hur väva Röllakan?

Röllakan är en av de enklaste vävteknikerna av varp och inslag i tuskaft. Varje inslagstråd är mönsterbildande. I samband med mönsterbyte läggs en ny tråd in i samma skäl och trådarna binds samman genom att de slingras om varandra.

Vem har gjort mattan?

Märta Måås-Fjetterström, Barbro Nilsson, Sigvard Bernadotte, Marianne Richter och Ingird Dessau är namn på mattformgivare många kanske känner igen. Men Ethel Halvar Andersson, Berit Koenig, Anna-Greta Sjöqvist och Judith Johansson har de flesta nog aldrig hört talas om.

Vad är det för typ av mattor Märta gör?

Ordspråksmattan lär ha varit Märta Måås-Fjetterströms mest komplicerade att väva. Bankrabatten, flossa, formgiven av Barbro Nilsson 1966. En vintage kostar 225 000 kronor på www.mmfvintage.se.

Vad heter vår mest kända Mattkonstnär?

Märta Måås-Fjetterström är vår absolut mest lysande textilkonstnär, inte bara i Sverige utan även internationellt. Hon var unik i världen i sin mattkonst, en mattkonst som utgjordes av riktiga konstverk som inte var en del av inredningen utan kunde stå självständigt och ses som smycken i sig.

Hur många väverskor arbetar idag på AB MMF?

Där sitter 14 väverskor fortfarande sida vid sida, äldre lär yngre nedärvd kunskap om hur mönstren ska tolkas. De tillverkar cirka 20 mattor per år, som säljs från 25 000 kronor till cirka 200 000 kronor per kvadratmeter.

Vad inspirerade Märta Måås Fjetterström?

Naturen, tillsammans med de gamla skånska textilierna och de orientaliska knutna mattorna hon upplevde på Stockholmsutställningen 1897 under sin studietid, är hennes främsta inspirationskällor.

Vem var Märta Måås-Fjetterström och vad skapade hon vad gjorde henne känd?

Märta Måås-Fjetterström (MMF) Levde 21 juni 1873–13 april 1941. 1919 startade hon ett väveri i Båstad. 1934 fick hon sitt stora genombrott med en utställning på Liljevalchs konsthall tillsammans med bland andra Elsa Gullberg, Carl Malmsten och Svenskt Tenn.

Var växte Märta Måås upp?

Märta Måås-Fjetterström (1873–1941) växte upp i Vadstena där fadern var kyrkoherde. Hon drömde om att bli konstnär och blev antagen till Högre konstindustriella skolan i Stockholm (i dag Konstfack).

Varför Måås?

När hon började i branschen i slutet av 1970-talet ansågs hemslöjd som trist, och någon andrahandsmarknad för handvävda mattor signerade MMF existerade knappt. Men så svängde det. Mycket för att utländska köpare fick upp ögonen för mattorna, med sina ofta stiliserade mönster och sin lite dämpade färgskala.

https://www.youtube.com/watch?v=8FzRybaZMws

Share this post