Populära

Finns Kosta Boda?

Finns Kosta Boda?

Det moderna Kosta Boda idag Idag är Kosta Boda mer levande än någonsin. Produktionen i hyttan vid Kosta glasbruk är i full gång, och i skenet från ugnarna har besökare möjlighet att följa arbetet på nära håll – från smältning av glasmassan till glasblåsning, slipning och målning.

Vad är Kosta?

Ordet kosta är synonymt med gå på och kan bland annat beskrivas som ”har som pris”. Ordet används i uttrycket ”kostar på sig något” som betyder ”unnar sig något”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av kosta samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Vilket djur Orrefors?

Namnet Orrefors kommer troligen från ”Orra” i Orranässjön med tillägget ”fors” från forsen där järnbruket byggdes. Det var vid tiden för grundandet en del av säteriet Orranäs från vilken verksamhet Orrefors avskiljdes 1726 som bruk och egen verksamhet.

Vad heter denna serie från Kosta Boda?

All About You från Kosta Boda handlar om kärlek, längtan och passion – starka känslor fångade i glas med sparsmakad design och illustrerade motiv med influenser från modevärlden. Vad känner du, vilka känslor vill du fånga?

Vem äger Orrefors glasbruk?

För en månad sedan sålde Millgroup Ways vidare fastigheten till det nya bolaget GMM Production. Ägare till bolaget är dock samme man, affärsmannen Ramon Mazumdar från Nacka utanför Stockholm, som nu står som verklig huvudman för totalt tre bolag med ansvar för olika fastigheter i Glasriket.

Vem startade Kosta glasbruk?

Kompanjonerna Anders Koskull och Georg Bogislaus Staël von Holstein, landshövdingar i Kronobergs och Kalmar län, bidrog med varsin stavelse till namnet Kosta. De startade sommaren 1742 med blåsning av fönsterglas, buteljer och enkla glassorter på hemmanet Dåvedshult. Med förenade krafter byggdes glas- bruket upp.

Var tillverkas Orrefors glas idag?

Idag sker tillverkning av Kosta Bodas konstglas och Orrefors servisglas främst i Kosta. En mindre del av produktionen har sedan några år tillbaka tillverkats på andra skickliga glasbruk i Europa. På alla glasbruk används design av samma formgivare och i många fall de tekniker som utvecklats av på glasbruket i Småland.

Share this post