Ny

Hur korsar man Chili?

Hur korsar man Chili?

FÖRÖKNING AV CHILI Här är schemat för hur de korsar sig. Vilka som helst sorter med samma typ av frukt kan korspollineras. Alla C. annuum sorter kan korspollineras med alla arter som har alla typer av frukter.

Vilken familj tillhör Chili?

Spanskpeppar (Capsicum) är ett släkte i familjen potatisväxter. Till släktet hör ett 50-tal arter av vilka dock färre än tio odlas kommersiellt. Arterna ger oss de sorter, grupper och varieteter som går under benämningen paprika, chilipeppar, cayennepeppar, jalapeño, aji, peperoncini med flera.

Måste man pollinera paprika?

Paprikan är självpollinerande men skörden ökar om blommorna pollineras.

Hur planterar man Paprikafrön?

Så fröna i små krukor eller såbrätten, de behöver inte blötläggas utan du kan plantera dem direkt i jorden. Börja i en liten kruka med såjord där du sticker ner fröet cirka 1 cm. Paprikafrön gror ganska enkelt och vill så snart de skjuter skott få ordentligt med ljus och vatten. Fröer gror vid + 22–25 grader.

Är Chili fleråriga?

Övervintra chili Chiliplantan är flerårig men övervintrar inte utomhus i svenskt klimat. Inomhus kan den däremot leva gott, bara den förses med 14-16 timmars extraljus per dygn under de mörka månaderna. Beskär plantan ganska kraftig på hösten, vattna sparsamt och gödsla med svagt näringsvatten hela vintern.

Hur många Chilisorter finns det?

Det finns knappt 30 vilda arter i släktet Capsicum, varav fem odlas. Det är Capsicum annuum – spanskpeppar, Capsicum frutescens – tabascopeppar, Capsicum chinense – havannapeppar, Capsicum baccatum – bärpeppar och Capsicum pubescens – rokotopeppar.

Hur pollinerar man paprika?

Paprika måste pollineras (precis som tomat också måste göras). Den kan dock pollineras med sitt eget pollen precis som tomat så det räcker med bara en planta. Ofta så brukar insekterna fixa pollineringen men är det ont om insekter kan man gå med pensel eller fingret.

Hur tar man hand om en Paprikaplanta?

Paprikaplantor är mycket lätta att sköta när de har passerat en viss storlek. Innan detta kan de såsom nämnt ovan vara lite känslige. De vill bli vattnade regelbundet så att de inte torkar ut helt men vill inte heller bli dränkta. Använd väldränerad jord så att rötterna aldrig blir stående i vatten.

När ska man plantera Paprikafrön?

Så dina paprikafrön tidigt på året. Gärna i slutet på januari, men det går bra att så till och med mars. Fröna sås i fuktad såjord. Täck gärna med lite plast, för att hålla fukten.

Hur gör man med chili på hösten?

Skötsel under övervintring av chili:

  1. Låt de sista chilifrukterna mogna klart och skörda dem.
  2. Beskär chiliplantan en bra bit ner.
  3. Vattna chilin sparsamt under vilan.
  4. När solen och värmen börjar komma igen, kommer nya små skott att visa sig.

Hur många år lever chili?

De kan leva väldigt länge så länge de får sol, näring och vatten. Dessutom är chili något av det tidigaste du kan plantera. När du väl sått och plantan har växt till sig är den vacker att se på samtidigt som du kan vänta dig mycket chilifrukter varje år under en lång tid framöver.

Share this post