Trendig

Hur gar det att leva utan gallblasa?

Hur går det att leva utan gallblåsa?

Det går att leva utan en gallblåsa och de flesta behöver inte följa en speciell diet efter att ha opererat bort gallblåsan. Innan operationen brukar läkare rekommendera att äta en fettsnål kost några veckor innan själva ingreppet men dessa råd behöver du inte nödvändigtvis följa efter operationen.

Hur behandlas gallstenar?

Behandling vid gallsten. Ibland upptäcks gallsten av en slump i vid en undersökning. Om de inte är till besvär så krävs ingen åtgärd. Gallstenar som ger symtom behandlas med smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel (NSAID) samt råd om livsstilsändringar.

Hur undviker du kost och diet vid gallsten?

Kost och diet vid gallsten. Undvik fet mat som är rökt och stek eller som innehåller mycket kolesterol så som exempelvis ägg om du vill slippa gallstensanfall.

När upptäcks gallsten av en slump?

Ibland upptäcks gallsten av en slump i vid en undersökning. Om de inte är till besvär så krävs ingen åtgärd. Gallstenar som ger symtom behandlas med smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel (NSAID) samt råd om livsstilsändringar. Stenarna kan undersökas med ultraljud eller magnetröntgen.

Har du gått igenom avlägsnande av gallblåsan?

Det finns vissa som tror att människor som har gått igenom avlägsnande av gallblåsan måste undvika kött. Det är dock en halvsanning. Du bör självklart undvika fett kött, men du kan ofta äta magra proteiner. Läkare rekommenderar skinka, kalkon, magra stycken av nötkött, kyckling, fisk och ägg.

Kan man ha kvar gallstenar efter galloperation?

Man kan ha kvar gallstenar i gallgången efter galloperation. Det är ovanligt men det händer att det inte upptäcks under operationen. Du kan då fortsätta att få kraftiga gallstensanfall trots att gallblåsan är bortopererad.

Share this post