Trendig

Kan man ha svenskt och brittiskt medborgarskap?

Kan man ha svenskt och brittiskt medborgarskap?

Dubbelt medborgarskap i Storbritannien Sedan 1 juli 2001 är det möjligt att som svensk ha dubbelt medborgarskap.

Hur kan jag ta reda på om någon är svensk medborgare?

I regel ska du ha varit bosatt i Sverige under sammanhängande fem år. Om du får räkna all tid i Sverige som hemvisttid beror på varför du bosatt dig här och vilket tillstånd du haft under tiden. Huvudregeln är att tiden med uppehållstillstånd som leder till ett permanent uppehållstillstånd räknas som hemvisttid.

Hur vet jag mitt medborgarskap?

I folkbokföringsregistret registreras bland annat uppgifter om ditt medborgarskap. Medborgarskapet har även betydelse vid registrering av bosättnings- och familjerättsliga förhållanden, som exempelvis när du flyttar till Sverige från ett annat land, äktenskap, vårdnad, adoption, faderskap och namn.

Hur lång är väntetiden för svenskt medborgarskap?

Det innebär en genomsnittlig handläggningstid på tre till fyra månader. Framöver väntas även handläggningstiderna inom övriga ärendeslag successivt minska till de tidsramar myndigheten har att förhålla sig till. – Antalet ansökningar om svenskt medborgarskap fortsätter att ligga på historiskt höga nivåer.

Vad krävs för att bli medborgare i Storbritannien?

För att få uppehållstillstånd måste alla EU-migranter ansöka om pre-settled eller settled status. EU-medborgare som har bott oavbrutet i Storbritannien fem år innan 31 december 2020 får settled status och får stanna hur länge de vill i landet. De kan senare ansöka om att bli brittiska medborgare.

Vad menas med uppehållsstatus?

Uppehållsstatusen ger personen i fråga rätt att fortsätta ta anställning eller inleda verksamhet som egenföretagare på samma villkor som de inhemska medborgarna. Statusen ger även personen fortsatt tillgång till de sociala trygghetssystemen på samma villkor som de inhemska medborgarna.

Hur vet man om man har dubbla medborgarskap?

Dubbelt medborgarskap innebär att du är medborgare i mer än ett land. Om du blir svensk medborgare kan du behålla ditt tidigare medborgarskap om lagen i det andra landet tillåter det. En svensk medborgare som blir medborgare i ett annat land kan få behålla sitt svenska medborgarskap.

När får man ansöka om svenskt medborgarskap?

När du har bott i Sverige under några år kan du ansöka om svenskt medborgarskap. Här kan du läsa om hur du ansöker för dig själv och dina barn.

När får man beslut från Migrationsverket?

När du får beslut i ditt ärende beror bland annat på om din ansökan är komplett och vilken typ av ärende du har. Migrationsverket kan inte säga exakt när du kommer att få ditt beslut. När Migrationsverket har tagit beslutet får du ett brev med beslutet hemskickat. Det kan ta några dagar innan brevet når dig.

Hur länge får en engelsman vara i Sverige?

Befinner du dig utomlands kommer du även bli intervjuad vid ambassaden/konsulatet. Om du vill besöka Sverige kortare tid än 90 dagar ska du inte ansöka om uppehållstillstånd, men du kan behöva ansöka om visum.

Share this post