Innehållsförteckning
När utvecklades skogarna?
Dagens skogar har påverkats under århundraden, till och med årtusenden, av samverkan mellan människa och natur. Var i landskapet vi har odlat, bott, svedjat och dämt upp vatten bestämmer mycket av var det växer skog och vilken skog det är. Och dessutom vilka arter som finns i landskapet.
Vad menas med trakthyggesbruk?
Nästan all skog i Sverige sköts med trakthyggesbruk. Det betyder att ett stycke skog (ett bestånd eller avdelning) skördas, föryngras, röjs, gallras och slutavverkas igen.
Vad menas med Återväxtplikt?
Lagen ”Lag angående enskildes skogar 1903” togs i bruk 1905. Lagen innebar återväxtplikt och tillsynen av lagen skulle ske av självständiga skogsvårdsstyrelser vid rikets olika landsting.
Vad menas med skogsresurser?
Enligt Skogsencyklopedin betyder är skogsresurser ett statistiskt begrepp som innefattar virkesförrådet och skogsarealen, dvs skogsmarken och de träd som finns där.
Varför trakthyggesbruk?
Syftet är, liksom vid röjning, att koncentrera tillväxten till färre träd och att förebygga självgallring. Gallringen ger dels en intäkt tidigt i skogens utveckling och höjer samtidigt det framtida värdet på den kommande slutavverkningen.
Varför utvecklades jordbruket?
Jordbruket innebar en ökad tillgång på föda vilket i sin tur innebar snabb ökning av folkmängden och större permanenta bosättningar. Dessa bosättningar utvecklades till de första stadsstaterna. Genom att jordbruket gav ett överskott kunde man byta detta överskott mot andra varor.
Hur gick det till när skog blev åker?
På 1800-talet förändrades bilden. Då blev gränserna tydligare. Utflyttningen av gårdarna efter enskiftet och laga skiftet innebar att många ängar, hagar och utmarker lades under plogen. Åkrarna ökade från 800 000 hektar i början av seklet till omkring 3,5 miljonerhektar vid dess slut.
Vad får vi från bondens åker?
Den svenska odlingsmarken ger både foder till djur och mat till oss människor. Dessutom odlas växter som man kan tillverka tyg eller bränsle av.
Vad är en urskog?
urskog, skog utan spår av människors ingrepp. Enligt allmänt språkbruk skall urskogen dessutom vara gammal och helst grov, men principiellt är t.