Rekommendationer

Vad ar konflikten i en komikers uppvaxt?

Vad är konflikten i en komikers uppväxt?

Den stora konflikten är nog Juhas utanförskap i klassen, som han försöker hantera genom att spela klassens clown. Denna konflikt tycker jag är en riktig klassiker, som många kan känna igen sig i. Konflikten var aktuell hos tolvåriga barn på 70-talet, och är aktuell hos tolvåriga barn även idag.

Vad är temat i en komikers uppväxt?

Jag anser att temat i boken är att man måste gå sina egna vägar. Du blir aldrig lycklig genom att göra som alla andra. Huvudkaraktären i Gardells bok heter Juha Lindström och han spelar en betydande roll i framförandet av temat.

Vilka personer handlar om boken En komikers uppväxt?

Boken handlar om tolvårige Juha Lindström och hans uppväxt i en övre medelklassförort norr om Stockholm, kallad Sävbyholm (starkt inspirerad av Gardells egen uppväxtort Enebyberg). Boken skildrar främst mobbning men är även ett modernt skillingtryck av 1970-talets Sverige.

När utspelar sig en komikers uppväxt?

Serien utspelar sig i en förort till Stockholm under 1970-talet, Sävbyholm. Till ytan verkar Sävbyholm vara ett fridfullt ställe där familjer kan bo och barn växa upp. Men under ytan döljer sig många problem som mobbning och svek. Juha Lindström går i sjätte klass.

Hur slutar boken En komikers uppväxt?

I bokens slut så dör Thomas och då börjar Juha tänka lite. Han vill inte vara klassens clown, han vill inte vara med dem tuffa. Han vill vara sig själv. Han vill inte längre skämmas för att han e med Jenny och Thomas.

Vad hände med Jenny i en komikers uppväxt?

Tjugofem år efteråt får Juha ett brev från Jenny, barndomsvännen som han inte sett sedan han steg på tåget vid Sävbyholms station för att aldrig återvända. Tjugofem år efteråt får han veta att något fruktansvärt hände Jenny den där sista fredagskvällen före skolavslutningen då han inte var med.

Vilken genre är en komikers uppväxt?

DramaEn komikers uppväxt / Genre

Vad är budskapet i boken En komikers uppväxt?

Budskapet är framförallt att man ska vara sig själv! I boken förekommer allt från humor och sorg. Jag känner igen mig i det mesta Juha känner, om mobbningen som förekommer i många skolor och de där kraven Juha har på sig själv, längtan efter att bli omtyckt.

Vad tycker du om boken En komikers uppväxt?

Så märkte man att Juha verkligen ville hjälpa Thomas men vågade inte. Istället så gick han över till dem tuffa och började slå på Thomas. I bokens slut så dör Thomas och då börjar Juha tänka lite. Han vill inte vara klassens clown, han vill inte vara med dem tuffa.

Hur dog Thomas i en komikers uppväxt?

Han hjälpe Thomas att gå hem, och när dem tuffa killarna kom för att spöa Thomas. Så märkte man att Juha verkligen ville hjälpa Thomas men vågade inte. Istället så gick han över till dem tuffa och började slå på Thomas. I bokens slut så dör Thomas och då börjar Juha tänka lite.

Var är Jonas Gardell uppväxt?

Jonas Gardell är son till professorn i socialpsykologi Bertil Gardell och psykologen Ingegärd Gardell, född Rasmussen. Han är bror till Mattias Gardell och Stina Gardell. Gardell växte upp i Enebyberg norr om Stockholm med föräldrar och tre syskon; han var själv näst yngst.

Vem är Thomas i en komikers uppväxt?

Huvudrollen som Juha delas av Johan Rheborg och Loke Hellberg. Jenny och Thomas spelas av Elisabet Xie och Teo Dellback. Medverkar gör också Klara Zimmergren, Maria Sid, Fredrik Hallgren, Jakob Eklund och Ulla Skoog med flera. Jonas Gardell står för manus.

Share this post