Trendig

Vilka ingar i den forbjudna kretsen?

Vilka ingår i den förbjudna kretsen?

I den förbjudna kretsen ingår den som äger aktier, eller som är styrelseledamot eller verkställande direktör, i bolaget eller i ett annat bolag i samma koncern. En styrelsesuppleant ska vid tillämpning av låneförbudet jämställas med en styrelseledamot (NJA 2015 s. 578).

Vad är kommersiellt lån?

Med ett kommersiellt lån menas att lånet enbart ska gå till företaget och att det lämnas av rent affärsmässiga skäl. Du får alltså låna pengar för att göra något som främjar ditt företags verksamhet, men inte för att du själv ska ta en helg på spa.

Får aktiebolag låna ut pengar till anställd?

Få artiklar som denna i din inkorg! Som delägare i ett aktiebolag får du plocka ut pengar ur bolaget i form av lön, utdelning eller som återbetalning när du gjort egna utlägg eller satt in eget kapital i bolaget. Du får däremot inte låta bolaget låna ut pengar till dig som privatperson.

Vad innebär det sk Låneförbudet i ABL?

Låneförbudet infördes 1973 i 1944 års aktiebolagslag (1944:705). Idag finns förbudet i 21 kap 1 § aktiebolagslagen (2005:551, ABL) som stadgar att ett aktiebolag inte får lämna penninglån till aktieägare, styrelseledamot, verkställande direktör eller någon dem närstående.

Hur beskattas förbjudna lån?

Om låntagaren av ett förbjudet lån är en fysisk person ska denna beskattas i inkomstslaget tjänst om det inte finns synnerliga skäl mot beskattningen (11 kap. 45 § IL). Socialavgifter tas inte ut när ett förbjudet lån beskattas i tjänst eftersom det inte är fråga om ersättning för arbete (prop. 2000/01:08 s.

Får ett dotterbolag låna ut pengar till moderbolaget?

Detta innebär att moderbolag kan låna av dotterbolag, eller tvärtom. Även mellan dotterbolag kan lån vara tillåtna. Men inte om ett lån sker mellan bolag inom en koncern där låntagarbolaget inte är kan betala sina skulder i tid – lånet kan då betraktas som förtäckt utdelning.

Kan jag låna ut pengar till mitt företag?

Att låna ut pengar till bolaget är dock nästan alltid tillåtet och om möjligheten finns kan det vara en bra idé, både för dig privat och för ditt bolag. För att det ska vara tillåtet ska det finnas ett verkligt lånebehov i bolaget och räntan ska vara marknadsmässig.

Kan man ta ut pengar från sitt aktiebolag?

Ta ut pengarna ur bolaget Att följa lagen innebär att du kan ta ut dina pengar ur ditt bolag på tre olika sätt; som lön, utdelning eller genom att sälja aktierna. Att ta ut vinsterna som lön ger normalt högst skatt, upp till nästan 60 procent med dagens marginalskattenivåer.

Får ett aktiebolag låna ut pengar till ett annat aktiebolag?

Mitt ena AB ska låna ut pengar till ett annat AB som jag är delägare i – vad gäller? Om du äger ett AB kan det som huvudregel inte låna ut till ett annat AB som du äger enligt låneförbudet i aktiebolagslagen. Låneförbudet har som syfte att skydda bolags kreditvärdighet och förhindra viss skatteplanering.

Får ett företag låna ut pengar?

Det är förbjudet för ett aktiebolag att låna ut pengar till aktieägarna, eller någon som ingår i den så kallade förbjudna kretsen. Dit hör exempelvis styrelse, vd, delägare samt närstående till dessa personer.

Kan dotterbolag ställa säkerhet för moderbolag?

Det finns i 21 kap Aktiebolagslagen ett omfattande förbud mot lån till närstående, däribland aktieägare, och bestämmelsen tillämpas även på borgensåtaganden. Men i 2§ undantas koncernlån från låneförbudet, vilket betyder att det är okej för dotterbolag att såväl ställa säkerhet som låna ut pengar till moderbolag.

Vad är ett Avräkningskonto?

Vad är ett avräkningskonto? Avräkning för aktieägare innebär att transaktioner mellan en aktieägare och ett aktiebolag redovisas mot ett skuldkonto i aktiebolagets bokföring – ett så kallat avräkningskonto.

Share this post