Allmänning

Hur varmt ska det vara i en hyresratt?

Hur varmt ska det vara i en hyresrätt?

Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger dock att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 24 grader. Det är riktlinjer som gäller båda hyresrätter och bostadsrätter. Temperaturen får inte långvarigt vara lägre än 18 grader, eftersom det då finns risk för människors hälsa.

Hur mäter man drag?

Indikerande mätning Då använder du en vanlig temperaturgivare. Om den indikerande mätningen över- eller underskrider Folkhälsomyndighetens rekommenderade temperaturer, eller visar att det finns drag, bör du gå vidare och göra en utförligare operativ mätning.

Vad räknas som drag?

Drag orsakas bland annat av otätheter kring fönster, dörrar eller vid tilluftsventiler. När väggar och golv har lägre temperatur än vad luften har så kan man också uppleva drag, så kallat strålningsdrag. Drag är detsamma som en lokal nedkylning av kroppen och är en vanlig orsak till obehag.

Vad är normal temperatur i en lägenhet?

Kalla förhållanden inomhus Riktvärdet för temperatur inomhus är 18 °C mätt som operativ temperatur. Operativ temperatur kan mätas med en glob- eller kubtermometer och tar hänsyn till både lufttemperaturen och temperaturen på omgivande ytor som fönster och väggar.

Hur mäter man kallras?

– Även om termometern visar 20 grader kan du ha kallras från fönstret eller drag i rummet. Det brukar faktiskt lösa sig om man säger till. Om värden slår dövörat till ska du vända dig till Hyresgästföreningen. De skickar då över en särskild engångstermometer som kan ge ett visst stöd i bevisningen.

Hur mäter man drag i lägenhet?

Då bör man mäta temperaturen på två höjder, 0,1 meter över golvet och 1,1 meter över golvet. Golvtemperaturen är också bra att mäta. För en så korrekt bild som möjligt är det bra att mäta under några dagar.

Hur många grader bör det vara i en lägenhet?

Som hyresgäst har du rätt att kräva en lägsta temperatur på 18 grader, men många fastighetsägare har gjort överenskommelser med hyresgästföreningen om att hålla en temperatur på lägst 20 grader inomhus. Kalla golv kan också vara ett problem ibland, särskilt om du bor över en port eller något annat ouppvärmt utrymme.

Vad orsakar drag?

Drag orsakas bland annat av otätheter kring fönster, dörrar eller vid tilluftsventiler. När väggar och golv har lägre temperatur än vad luften har så kan man också uppleva drag. Drag är en vanlig orsak till obehag. Människans kropp är varm och varje luftrörelse kommer därför att föra bort värme från kroppen.

Share this post