Blogga

Vad finns det for utlosande orsaker till talibanernas overtagande?

Vad finns det för utlösande orsaker till talibanernas övertagande?

Den utlösande orsaken Efter att Taliban-rörelsen tog över regeringsmakten, tillät de terrornätverket al-Qaida att etablera sin huvudbas i Afghanistan. Al-Qaida grundades och leddes av Osama bin Laden, som rekryterade tidigare Mujaheddin-soldater till sitt terrornätverk.

Vad kommer hända i framtiden i Afghanistan?

Människor hämtar dricksvatten från ett tankfartyg i Kabul den 1 oktober 2021. Inbördeskriget i Afghanistan är en av världens längsta och blodigaste konflikter. Sedan talibanerna tog makten den 15 augusti är situationen lugnare men framtiden oviss.

Hur vill talibanerna att samhället ska se ut?

Analys. Efter det militära maktövertagandet bör talibanerna nu agera diplomater om de vill undvika ett nytt inbördeskrig. Omvärlden vill också medverka till ett stabilt Afghanistan där jihadister inte ges en fristad, och där kvinnor och minoriteter inte brutalt förtrycks.

Hur ser framtiden ut för Afghanistan?

På flykt från strider i Afghanistan Många har förlorat hoppet om framtiden. 2,6 miljoner afghanska registrerade flyktingar är utspridda i världen – 2,2 miljoner i Iran och Pakistan. 3,4 miljoner människor är på flykt från konflikter i landet – 710 000 flydde under 2021.

Vad kommer talibanerna göra?

Sommaren 2021 inledde talibanerna en stor offensiv i Afghanistan efter tillbakadragandet av de amerikanska trupper från landet, vilket snabbt gav dem kontroll över nästan hälften av Afghanistans 421 distrikt den 23 juli 2021. I mitten av augusti 2021 kontrollerade talibanerna alla de större städer i Afghanistan.

Vilka länder erkänner talibaner?

Det är inte de tidigare vapendragarna Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Pakistan som väntas sluta upp vid talibanernas sida. Förra gången talibanerna hade makten i Afghanistan, 1996-2001, erkändes deras styre enbart av dessa länder. Men Saudiarabien och Förenade Arabemiraten väntas nu hålla en armslängds avstånd.

Vad är gränsen till Afghanistan?

Afghanistan räknas enligt olika källor till Centralasien, Sydasien eller Mellanöstern. Landet är bergigt och saknar kust. Det gränsar till Pakistan i söder och öster, Iran i väst, Turkmenistan, Uzbekistan och Tadzjikistan i norr, och Kina allra längst i öster.

Vad är Afghanistan i Asien?

Afghanistan, formellt Islamiska republiken Afghanistan, persiska: جمهوری اسلامی افغانستان; pashto: د افغانستان اسلامي جمهوریت, är ett land i södra Asien. Afghanistan räknas enligt olika källor till Centralasien, Sydasien eller Mellanöstern. Landet är bergigt och saknar kust.

Hur många soldater skickades till Afghanistan?

Sovjetunionen invaderade 1979 Afghanistan genom att skicka 25 000 soldater till landet. Detta blev startskottet till ett 10 år långt brutalt krig. De sovjetiska styrkorna ökade snabbt i storlek, till 100 000 soldater, och var militärt överlägsna det afghanska motståndet.

När blev Afghanistan självständigt?

Landet Afghanistan som vi känner det grundades år 1747, var under en del av 1800-talet brittiskt protektorat och blev självständigt år 1919. År 1979 invaderades landet av Sovjetunionen till stöd för en svag kommunistisk regering.

Share this post