Populära

Vad ingar i nukleinsyra?

Vad ingår i nukleinsyra?

Dessa kvävebaser ingår i DNA. I RNA är kvävebasen tymin ersatt av uracil (U). En nukleosid är en kvävebas bunden till kolhydraten, som t ex deoxyadenosin medan en nukleotid är en kvävebas bunden till en kolhydrat med en eller flera fosfatgrupper, som t ex adenosintrifosfat (ATP).

I vilken ordning sker virusets replikation?

Replikation. I den fjärde fasen replikerar virusets DNA. Det här sker på olika ställen i cellen beroende på om viruset består av DNA eller RNA. Ett DNA-virus replikerar i den eukaryota cellens kärnan, medan ett RNA-virus replikerar i cytoplasman.

Vad är ett naket virus?

Virus med lipidhölje kallas höljevirus, medan virus som har kapseln som yttre skal och saknar hölje, kallas nakna virus.

Vad är en nukleotid uppbyggd av?

Byggstenarna i nukleinsyrorna DNA och RNA. Består av en kvävebas, en sockermolekyl och en eller flera fosfatgrupper. Kvävebaserna i DNA är adenin (A), tymin (T), guanin (G) och cytosin (C).

Hur går det till när DNA kopieras?

En cell läser av instruktionerna i DNA:t med hjälp av något som kallas RNA-polymeras. Det här RNA-polymeraset separerar de två strängarna hos DNA-helixen och kopierar DNA:t från en sträng till en molekyl som kallas RNA. RNA är mycket likt DNA förutom att det i stället för tymin (T) har en uracil (U).

Hur många gånger kan virus mutera?

De flesta mutationer har liten eller ingen inverkan på virusets spridning eller hur farligt det är. Om det finns många mutationer samtidigt, eller en enda stor mutation på en viktig del av den genetiska koden, kan det förändra viruset så pass mycket att det klassificeras som en helt ny variant.

Finns det virus som är bra?

Vi har också nytta av virus i medicinsk behandling – dels i vaccin, dels i det nya området genterapi, till vilket vi än så länge bara gläntat på dörren. I genterapi används virus som transportörer för att föra in önskade gener med nya verksamma substanser i en patients celler.

Hur är ett naket virus uppbyggt?

DNA-virus kopierar i cellkärnan och påverkar cellens arvsanlag, det kan finnas kvar i cellkärnan i latent form. RNA-virus kopieras i cytoplasman och värdcellens ribosomer styrs av att bilda nya virus.

Share this post