Frågor

Hur ska handerna rengoras vid kontakt med vardtagare dar du misstanker magsjuka?

Hur ska händerna rengöras vid kontakt med vårdtagare där du misstänker magsjuka?

Avsluta med handdesinfektion. Vid kontakt med vårdtagare med kräkning eller diarré skall händerna alltid tvättas före handdesinfektion, eftersom effekten av alkohol mot calici- och rotavirus samt clostridium difficile är begränsad.

Vilka infektioner kan spridas på ett äldreboende vid felaktig mathantering?

Så sprids de flesta bakterier/virus inom vård och omsorg exempelvis sår- och kateterrelaterade infektioner. Vid hosta, nysningar, kräkningar och diarréer sprids smittämnet via en dusch av stora tunga droppar. Dropparna kan nå ungefär 2 meter innan de faller ned på exempelvis ytor och golv.

Vad är punkt desinfektion?

Punktstädning innebär att spill av till exempel mat och kaffefläckar torkas upp med rengöringsmedel och vatten. Punktdesinfektion innebär att spill av kroppsvätskor (smittsamt material) torkas upp direkt med ytdesinfektionsmedel innehållande tensid.

Vad menar man med Kohortvård?

Kohortvård innebär att när man har bekräftad Covid-19 infektion hos flera patienter skapar en kohort. Detta innebär att flera patienter med samma sjukdom kan dela vårdrum, hygienutrymme och personal. Dvs att man isolerar kohorten i relation till övriga patienter.

Hur ser omvårdnaden ut för en patient som har en infektionssjukdom?

Patientrelaterade åtgärder Informera patienten och eventuella närstående om smittvägar och risken för smittspridning. Patient med symtom (diarré och/eller kräkningar) ska vistas i eget rum och ska ha en egen toalett. Rummet behöver inte ha förrum/sluss. Begränsa, om möjligt, antalet besökande anhöriga.

Vad innebär det att man följer basala hygienrutiner i arbetet inom hälso och sjukvård?

Basal hygien omfattar handhygien och användning av arbetskläder, skyddshandskar och skyddskläder – det vill säga åtgärder som ska tillämpas i den direkta vården och omsorgen för att förebygga vårdrelaterade infektioner.

Hur kan du som undersköterska arbeta med rengöring och underhåll av lokaler och utrustning?

Städning, rengöring – Översikt

  1. Utemiljöer och entréer utformas så att inte onödig smuts dras in i lokalerna.
  2. Möbler och övrig inredning har avtorkningsbara material.
  3. Dammsamlande inredning och möblering undviks.
  4. Ytor hålls fria från överflödigt material och utrustning.

När ska händerna tvättas med tvål och vatten före handdesinfektion?

Vidare anges att händerna ska tvättas med flytande tvål och vatten vid synlig smuts innan de desinfekteras. Händer som har tvättats ska vara torra innan de desinfekteras. Vad gäller handskar ska dessa användas vid kontakt med kroppsvätskor eller annat biologiskt material.

Share this post