Rekommendationer

Vad ar det basta med julen?

Vad är det bästa med julen?

– Det bästa med julen är samvaron med släkt och vänner. – Vi brukar bli mellan 25 och 30 personer som firar jul tillsammans. – Sämst med julen är all stress som många bygger upp själva. När det gäller vad jag önskar mig så är det nålgot som man egentligen inte kan önska sig, fred på jorden och god hälsa.

Är du ensam i jul?

– Det är mycket vanligt att känna sig ensam över jul. En del har ingen att fira med, andra avstår från att fira jul med sina släktingar och vissa känner sig utanför även om de firar jul tillsammans med någon, säger Zahra Isaksson Stammler, överläkare på Järva Psykiatri i Kista.

Vad brukar man göra på julen?

Julen är förknippad med Lucia, julklappar, pepparkaksbak och julmat, och man brukar städa, stöpa ljus, stoppa korv, koka knäck och annat julgodis, ta fram julprydnader och klä en gran. På julaftonskvällen går många på midnattsmässa, eller på julotta på juldagsmorgonen.

Vad gör svenskar på julafton?

I den nordiska traditionen ses julafton som den viktigaste av julhelgens dagar. Här i Sverige firas julafton ofta med jultomte och julklappsutdelning, julmat och kanske dans kring granen. För många familjer är tv-programmet ”Kalle Ankas och hans vänner önskar God jul” ett måste.

Vad gör folk på jul?

Julhögtiden har karaktär av familjehögtid för de flesta människor i kristna länder, men det förekommer också att ensamma bjuds till hemmen. Julfirandet är i dag en blandning av religiösa och sekulära traditioner och skiljer sig mycket runt om i världen. Många firar jul med få, eller inga, religiösa inslag.

Hur man får en mysig jul?

10 saker du och dina vänner borde göra få att få till julmyset

  1. Bjud in till adventsmys. Samla vännerna och bjud in till brunch en söndag i december.
  2. Ha en mysig filmkväll med sleepover.
  3. Julbaka.
  4. Julshoppa.
  5. Ha en mini-julafton.
  6. Gå på julmarknad.
  7. Se uppesittarkvällen.
  8. Åk skridskor.

Share this post