Rekommendationer

Nar kom Kir till Sverige?

När kom Kir till Sverige?

Explorer lanserades 1961. Vino Tinto med 50-talsetikett och en storsäljare från 1970-talet – Kir. Lantviner lanserades 1983 och blev en succé. Var femte såld vinflaska på Systembolaget 1984 var ett lantvin.

När kom vinet Kir?

Kir används ofta som aperitif. Sitt namn har drycken efter fransmannen Félix Kir (1876–1968). Denne blev känd under andra världskriget då han hjälpte 5000 fransmän att undkomma tyska koncentrationsläger.

Vad är Vino Tinto?

Vino Tinto, det röda spanska bordsvinet med ospecifierat ursprung, utgår från Systembolagets sortiment. Vinet stod för en femtedel av den svenska vinförsäljningen under 1950-talet men har nu spelat ut sin roll.

Var kommer Kir ifrån?

Kir är en drink gjord av vitt vin och svartvinbärslikör. Drinken kommer ursprungligen från Dijon i Bourgogne, Frankrike. Där tillverkar man det vita vinet aligoté samt den mycket söta svartvinbärslikören crème de cassis.

Finns Vino Tinto?

Nu säljs de sista flaskorna med den elegant designade etiketten, lågprisklassikern Vino Tinto. I augusti försvinner de från Systemets hyllor. Vinet har sålts i 64 år men nu har det konkurrerats ut av lådvinerna och tetrapacken. Vino Tintos varumärke ägs av statliga Vin & Sprit.

Vad kan man blanda ut Kir med?

Kir är en lättdrucken klassisk drink som kommer från Frankrike. Du gör den enkelt hemma genom att blanda crème de cassis med torrt vitt vin. Om du istället för vitt vin tar mousserande vin får du en lyxig Kir Royale.

Vad drack man för vin på 80 talet?

Vad drack man på 80-talet? På 80-talet var det lantvin som gällde. Spanskt lantvin, Tyskt lantvin, Franskt lantvin, men även andra viner så som chardonnay och roséviner.

Vad smakar Kir?

Bärig, mycket frisk smak med sötma, inslag av svarta vinbär, lingon och vanilj. Serveras vid 8-10°C som aperitif.

Vad åt och drack man på 60 talet?

Coq au vin eller tupp i vin som det betyder på franska är en riktig klassiker som blev populär när svenskarna började intressera sig för fransk matlagning.

Vad åt man på 70-talet?

Det här åt vi på 70-talet:

  1. Chili con carne. På 70-talet serverade vi vår chili con carne på en fluffig bädd av ris.
  2. Flygande Jakob. Flygande Jakob var en främmande fågel i svenska hem.
  3. Falukorv i ugn. Skär skåror i falukorven och fyll med senap, ketchup, ost, tomat och lök.
  4. Hawaii-kassler med ananas.
  5. Fruktcocktail.

https://www.youtube.com/watch?v=SuS09sAYAio

Share this post