Frågor

Vad ar en dalahast gjord av?

Vad är en dalahäst gjord av?

Tillverkade av råvara från trakten Precis som dalahästarna har furu- och granvirket från trakten letat sig långt utanför kommungränsen. – Vi är stora på export och har många huvudmarknader. Vi säljer mycket gran till Asien och furu till Nordafrika.

Hur tillverkas en dalahäst?

Varje häst täljs för hand och får sedan sin karaktäristiska krusmålning av erfarna hantverkare. Besök tillverkningen och följ varje steg i processen, från träbit till färdig häst. I butiken finns ett stort utbud av dalahästar i olika färger och utföranden, även om den klassiskt röda hästen förstås är huvudattraktionen.

Hur mycket är en dalahäst värd?

Dalahästen skapades 1836 och har fram tills idag funnits i skulptörens familjs ägo. Tidigare rekord för världens dyraste dalahäst sattes 2015 hos Dalarnas Auktionsbyrå när en originalmålad dalahäst, kallad Bodahästen, från 1800-talet såldes för 170 000 kronor, 500 procent över beräknat pris.

Vad är dalahäst?

Dalahästen är numer inte bara en symbol för Mora och Dalarna – utan för hela Sverige. Det är dock i Mora den har sitt ursprung, i byn Nusnäs där den än i dag tillverkas med samma kärlek till hantverket. Så som den gjort i alla tider.

Var Snidas dalahästen?

Man tror att Dalahästen ursprungligen började snidas i byn Bergkarlås, belägen mellan Mora och Orsa, men i dag är det Nusnäs utanför Mora som är mest känt som dess huvudsakliga hemvist.

Hur blev Dala hästen till?

Trähästar har varit till salu på marknad i åtminstone 400 år, men dagens dalahäst har sitt mönster från 1800-talet, med rötter ner i 1700-talets kurbitsmåleri. Från början höggs ämnen till hästarna med yxa, vilket innebar att formen kunde variera ganska mycket.

Var Snidas dalahästar?

Tillverkningen i Nusnäs 1928 grundade de ett konkurrerande företag. Än i dag ligger de båda familjeföretagen, Grannas A Olsson Hemslöjd och Nils Olsson Hemslöjd, sida vid sida i Nusnäs och tillverkar dalahästar. Tillverkningen är öppen för allmänheten.

Hur mycket kostar världens dyraste dalahäst?

En rekorddyr dalahäst har sålts på auktion i Borlänge. Hästen såldes för 367 000 kronor, berättar Pontus Gärdskog, värderingsman Dalarnas auktionsbyrå i Borlänge. ”Under min tid i branschen har jag aldrig sett en så dyr häst”, säger han.

Är dalahästen skyddad?

Dalahästen som symbol är nämligen inte patentskyddad. Anledningen är, enligt Patent- och registreringsverket, att det inte går att designskydda hästen eftersom hästformen inte är unik. Mönstret på hästen är dessutom ett traditionellt mönster där det inte finns någon upphovsman.

Vem tillverkade dalahästen?

10. Det finns två företag i Nusnäs som tillverkar dalahästar. År 1928, sex år efter att att Grannas startade sitt företag, grundade de två yngre bröderna, Nils och Janne, ett konkurrerande företag. Än i dag ligger de båda företagen, Grannas A Olsson Hemslöjd och Nils Olsson Hemslöjd, bredvid varandra i Nusnäs.

Share this post