Rekommendationer

Hur lange ska grot ligga?

Hur länge ska grot ligga?

Normalt lagras grotvältorna i fält över en säsong. Torkmöjligheterna är naturligtvis störst under sommaren. Om groten skördas på hösten kan den behöva lagras även över nästa sommar.

Hur länge kan ris ligga innan flisning?

Vältor och rishögar Högar av virke eller ris kan ligga kvar ett tag innan det hämtas till sågverk eller flisning.

Hur mycket grot per ha?

Beståndets biomassa och energi

ton torrvikt per hektar Energi MWh per hektar
GROT 50 245
Stubbe 44 216
Summa 277 1358
Så många villor kan värmas under ett år 84

Vad är grot?

Grenar och toppar, grot, är ett så kallat tredje sortiment efter timmer och massaved. Enkelt uttryckt är grot de avverkningsrester som lämnas på hygget om du bara tar ut stamveden.

Hur mycket flis rymmer en lastbil?

Flis mäts in som m3s, stjälpt eller löst mått. Nuförtiden väger man ofta flisen och beräknar torrsubstanshalten genom provtagning i lasset. Flistransportörer räknar med stjälpt mått när de lastar sina fordon. Ett fullstort flisekipage lastar ca 120-130 kubikmeter stjälpt mått.

Hur mycket väger en kubik flis?

Skillnaden i vikt mellan råflis och torrflis är alltså i princip hur mycket vatten som finns kvar i träet. Säg att 1 m3s färsk flis från stamved av gran väger 300 kg så består det av ca 50 % vatten. Om allt vatten i flisen torkades bort skulle samma kubikmeter alltså väga 300 x 0,5 = 150 kg.

Vem vill köpa flis?

Dessutom kan ni sälja skogsflis/GROT, trädelsflis, ved, stubbflis och sågverksprodukter till oss. Värmeverk är varmt välkomna att köpa biobränslen av oss. Vi har stor erfarenhet inom bränslen och har bra koll på det ni behöver, de material ni tar emot och de kvaliteter ni vill ha.

Kan man sälja flis?

Utbudet av skogsflis har varit större än efterfrågan, säger Pål Börjesson, docent på Miljö- och energisystem i Lund. I dag betalar värme- och kraftvärmeverk cirka 180 kronor per MWh för flisen. Av detta får skogsägare oftast omkring 30-35 kronor. 100 till 120 kronor går till hantering, flisning och transporter.

Share this post