Populära

Vad fyller dialekter for syfte?

Vad fyller dialekter för syfte?

Dialekter finns för att blandningen av gammalt och nytt i språket skiljer sig åt från plats till plats. Olika nyheter har uppkommit i olika områden. Efterhand som tiden gått har det därför blivit större och större skillnader mellan dialekter runtom i landet.

Varför har vi attityder till olika dialekter?

Även privata erfarenheter kan påverka våra attityder. Vi kan förknippa en dialekt med en enskild individ, och vår attityd till dialekten blir då densamma som till personen som talar den. Är din bästa vän skåning får du troligen positiva vibrationer av andra som talar samma dialekt. Fördomar är många gånger omedvetna.

Är dialekter fint?

Dialekter var länge otänkbara i svensk radio och tv. Att tala rikssvenska var förr allmänt sett som fint, medan dialekt var ett tecken på att man var okultiverad och saknade bildning. Men i takt med att dialekterna har blivit allt vanligare i våra medier har de också fått en högre status.

Vad tycker du om dialekter?

Enkätundersökningen visar att de flesta av eleverna har en positiv attityd till dialekter överlag, där de lyfter fram fördelar som att det är bra att veta varifrån någon kommer och att det skapar gemenskap och mångfald. Samtidigt finns det många känslorelaterade åsikter om olika typer av dialekter.

Vilken är den mest omtyckta dialekten?

Bland de mest populära dialekterna hittar vi göteborgska, stockholmska och norrländska. Minst populär är östgötskan och småländskan. 2 593 svenskar mellan 15 och 80 år medverkade i en undersökning som Com Hem genomfört i ämnet kundservice.

Vilken är den finaste dialekten?

Om svenskarna själv får välja är värmländskan den vackraste dialekten. Svenskarna anser att värmländska låter som ljuv musik i öronen då värmländska fick hela 21,7 procent. På andra plats efter värmländska kommer norrländska på 16,7 procent och göteborgska på 13,1 procent.

Share this post