Ny

Vad menas med intersektionalitet?

Vad menas med intersektionalitet?

Ordet intersektionalitet kommer från engelskans intersection, som kan betyda vägkorsning eller skärning. Det används för att beteckna hur olika maktordningar och diskrimineringsgrunder påverkar och ibland förstärker varandra. En enskild maktordning kan inte förstås oberoende av andra.

Vad är utveckling av identitet?

Utveckling av identitet Jag tror att identitetsutveckling handlar mycket om socialisation. Om man ska tala om identiteten ur ett sociologiskt perspektiv måste man sätta in individen i socialgrupp, och för att sociala grupper ska kunna uppstå runt individen i fråga måste individen socialiseras.

Vad är identitets funktion?

Identitetens funktion En funktion som jag tycker att identiteten har är att göra så att vi fungerar i en grupp, vare sig det handlar om en kompisgrupp på tre individer eller ett helt samhälle. Vår identitet avgör till väldigt stor del vilka vi är som personer och det gör att den är avgörande i interaktionen med andra människor.

Vad är intersektionalitet?

Intersektionalitet. Ett intersektionellt perspektiv kan hjälpa till att synliggöra hur olika maktordningar samspelar. Ordet intersektionalitet kommer från engelskan intersection, som kan betyda vägkorsning eller skärning. Det används för att beteckna hur olika maktordningar och diskrimineringsgrunder påverkar och ibland förstärker varandra,

Vad är intersektionellt perspektiv?

Ett intersektionellt perspektiv kan hjälpa till att synliggöra hur olika maktordningar samspelar. Ordet intersektionalitet kommer från engelskan intersection, som kan betyda vägkorsning eller skärning. Det används för att beteckna hur olika maktordningar och diskrimineringsgrunder påverkar och ibland förstärker varandra,

Varför intersektionalitet?

Genom att använda ett intersektionellt perspektiv kan man undvika att klumpa ihop människor i en grupp. Till exmepel är samhällets förutsättningar olika för en icke-vit bisexuell kvinna och en vit bisexuell kvinna, även om de har samma sexuella läggning och kön.

Vilken faktor har störst betydelse kön klass eller etnicitet?

Uppdelningen av könsskillnader är större i hälsa bland arbetarklass. Könsskillnader mellan arbetare har ökat över tid och skillnaderna är större än inom gruppen tjänstemän. Kvinnor har högre krav och litet beslutsutrymme och högre emotionella krav än män.

Vad är maktordningar?

Med maktordning avses den hierarkiska ordning i vilken olika grupper i samhället ges makt. Feminister har myntat termen könsmaktsordning, det vill säga att det finns en ordning i samhället enligt vilken kvinnor får mindre makt än män.

Hur påverkar intersektionalitet jämställdheten?

Den intersektionella analysen visar att människors möjlighet att skaffa barn påverkas både av kön och sexuell läggning. Dessa motsatspar är liksom modellen idealtypiska, alltså renodlade generaliseringar av hur normer kan förstås. Det innebär att de inte är tillämpbara på alla tänkbara situationer.

På vilket sätt är genusfrågor intersektionella?

Ett intersektionellt perspektiv ställer frågor om hur makt och ojämlikhet vävs in i uppfattningen om identitetskategorier som kön/genus, sexualitet, ålder, socialgrupp, funktionalitet och etnicitet.

Vad innebär det att vara Normkritisk?

Normkritiska perspektiv handlar inte om att upplösa alla normer, utan att ta reda på vilka normer vi behöver motverka och hur, samt vilka normer vi behöver förstärka och bekräfta. För att förstå hur makt fördelas ur ett normkritiskt perspektiv är intersektionalitet ett viktigt begrepp.

Vad är normer och maktordningar?

De normer som de som arbetar i organisationen är bärare av är inte alltid sådana som man själv väljer att agera utifrån. I varje organisation finns normer som såväl anställda som studenter förväntas leva upp till. En följd av detta är uppkomsten av strukturer och maktordningar vilka är svåra att bryta för den enskilde.

Vad menas med ett intersektionellt perspektiv enligt Hedlin 2010?

Share this post